stanovi, zgrada, stambena zgrada, kvard, stanovanje, dom, home, building, apartments
Foto: Monika Skolimowska/dpa

Još jedan kineski imovinski gigant se suočava sa tužbom za likvidaciju

Podijeli

Imovinski gigant sa sjedištem u Šangaju, Shimao Group, objavio je u ponedjeljak da je primio zahtjev za likvidaciju od kineske državne banke u još jednom slučaju povjerilaca koji preduzimaju pravne radnje kako bi povratili novac u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji.

Kineska građevinska banka je 5. aprila u Hong Kongu podnijela “peticiju za likvidaciju” protiv kompanije, prema podacima berze koje je predao Shimao. Peticija je “u vezi sa finansijskom obavezom kompanije u iznosu od približno 1.579,5 miliona HK$ (204 miliona dolara)”, navodi se u podnesku.

Shimao je naveo da će se “snažno usprotiviti peticiji” i da će nastaviti da radi na restrukturiranju spoljnjeg duga (offshore).

“Kompanija smatra da peticija ne predstavlja kolektivne interese ofšor povjerilaca kompanije i drugih učesnika,” navodi se.

Problemi sa dugovima kompanije Shimao datiraju iz jula 2022. godine, kada nije platio kamatu i glavnicu na obveznicu od milijardu dolara. Dionice kompanije pale su u ponedjeljak u Hong Kongu više od 14 odsto, a ove godine su pale skoro 40 odsto.

Ogroman kineski sektor nekretnina pao je u probleme nakon što je vlada 2020. ograničila prekomjerno zaduživanje investitora u pokušaju da ohladi balon na tržištu nekretnina. Od tada, desetine kineskih velikih kompanija nijesu platili svoje dugove.

Industrija je od tada postala kočnica za širu ekonomiju, koja se bori sa sporim oporavkom od trogodišnjeg pandemijskog zatvaranja i niza prepreka, od rekordno visoke nezaposlenosti mladih do rastućeg financijskog stresa u lokalnim vlastima.

U januaru je sud u Hong Kongu naložio likvidaciju Evergrandeu, najzaduženijem građevinaru na svijetu i primjeru kineske imovinske krize.

Nalog za likvidaciju, koji je donio Viši gradski sud, uslijedio je nakon što se sukobljeni kineski gigant nekretnina i njegovi prekomorski povjerioci nijesu uspjeli dogovoriti o tome kako restrukturirati ogroman dug kompanije. Pregovori su trajali 19 mjeseci.

I dalje postoje pitanja o tome kako će propast Evergrandea uticati na investitore, hiljade radnika i kupaca kuća koji čekaju svoje već plaćene stanove.

Country Garden, još jedan veliki investitor koji je prošle godine kasnio sa svojim dugom, primio je u februaru zahtjev za likvidaciju od povjerioca nakon što nije vratio zajam.