real estate, agent za nekretnine, prodaja, sell, house, home
Ilustracija (Foto: kues1, Freepik)

Agenti za nekretnine mrze kada postavljate ovih 5 pitanja

Podijeli

Agenti za nekretnine su vaši saveznici na vašem putu kupovine kuće, nudeći vam kartu i kompas za navigaciju ovim lavirintom. Međutim, postoji nekoliko pitanja zbog kojih se vaš pouzdani vodič može osjećati neugodno.

Evo pogleda na prvih pet pitanja za koja bi agenti za nekretnine željeli da ih ne postavljate – što ne znači da ne bi trebalo:

“Možete li mi pokazati druge nekretnine?”

Ovo pitanje je mač sa dvije oštrice. S jedne strane, pokazujete da ste ozbiljni u pogledu razumijevanja vrijednosti nekretnina u toj oblasti.

S druge strane, to stavlja agenta tamo gdje moraju biti transparentni u vezi s cijenama, što možda nije uvijek u njihovom najboljem interesu, posebno ako pokušavaju prodati kuću po višoj cijeni.

Međutim, poznavanje ponude (ili uporedive prodaje) ključno je za vas da shvatite da li je cijena određene placa, kuće ili stana poštena. To je kao da pitate za cijenu hamburgera u jednom lokalu kada znate da ga susjedni lokal prodaje za manje (možda čak i uz pomfrit).

„Koliko imamo prostora za spuštanje cijene?“

Ah, taj ples pregovaranja koji nije svojstven samo ovoj oblasti. Ovo pitanje je slično pitanju koliko je prodavac fleksibilan. Agenti mogu oklijevati s odgovorom jer bi otkrivanje previše informacija moglo oslabiti njihovu poziciju ili poziciju njihovog nalogodavca koji zapravo prodaje nekretninu.

Ali za vas, kupca (ili prodavca), razumijevanje fleksibilnosti može biti ključno za kreiranje ponude koja je dovoljno primamljiva da bude prihvaćena, ali vam takođe ne ostavlja osjećaj kao da ste platili zlatni hamburger kada ste želeli klasik.

“Koliko dugo je ova nekretnina na tržištu?”

Ovo pitanje je nekretninski ekvivalent onome kada nekoga pitate zašto je i dalje samac. Zašto se ne ženiš/udaješ? Zašto nemaš djecu? Čini se pomalo ličnim i može sugerisati da nešto nije u redu s nekretninom.

Ali saznanje koliko dugo je kuća na tržištu može vam dati uvid u potencijalne probleme ili, obrnuto, uticati na dalji tok pregovora. To je pošteno pitanje koje može vam otkriti stvari koje biste inače propustili.

„Koja je Vaša provizija?“

Pričanje o novcu je generalno nezgodno, posebno kada je u pitanju nečija zarada. Ipak, razumijevanje načina na koji je vaš agent plaćen, može biti prilično korisna informacija.

Ovo pitanje baca svjetlo na potencijalne sukobe interesa i pomaže vam da shvatite koliko bi vaš agent mogao biti motivisan da zaključi posao. Zapamtite, cilj je fer dogovor za kuću, a ne samo brza prodaja.

“Mogu li razgovarati s nekim od vaših prethodnih klijenata?”

Postavljanje ovog pitanja može agente ostaviti zatečenim, posebno ako njihovi prethodni angažmani nijesu bili baš blistavi. Međutim, razgovor s prethodnim klijentima može vam dati uvid u ono što možete očekivati ​​i osigurati da je vaš agent iskusan u vrsti transakcije koju želite da obavite i da vas neće prevariti ni u jednom segmentu.

Konačna misao

Kupovina kuće je značajna prekretnica i zaslužujete sve informacije koje su vam potrebne za donošenje informisanih odluka. Iako ova pitanja mogu dovesti vašeg agenta za nekretnine u nelagodnu situaciju, ona su neophodna za vaš duševni mir i krajnju finansijsku dobrobit.

Naslovna fotografija: kues1, Freepik