Kupovina vlastitog stana je “obično grozna investicija”, objašnjeno je i zašto

Podijeli

Mnogi će vam reći da je kupovina stana ili kuće dobra investicija, ali “to ne može biti dalje od istine”.

Peter Maluk, sertifikovani finansijski planer i predsjednik društva za upravljanje imovinom Creative Planning za CNBC objašnjava zašto je to tako.

“U stvarnosti, to je obično grozna investicija”, kaže on.

To je zato što, na kraju dana, posjedovanje doma uzima novac iz vašeg džepa.

“Plaćate porez na imovinu, plaćate održavanje, plaćate osiguranje. Sve te druge stvari se događaju s vašim domom za koje morate platiti”, naveo je Maluk, prenosi Poslovni dnevnik.

Posebno su mladi kućevlasnici shvatili to na teži način: potcjenjivanje skrivenih troškova je razlog broj jedan zbog kojeg su milenijalci koji imaju vlastite domove požalili.

S vremenom bi vrijednost vašeg doma mogla narasti, ali vjerovatno ne toliko da nadoknadi sve troškove. Umjesto toga, ako uzmete ušteđevinu i uložite je u nešto što će vjerovatno rasti u vrijednosti, kao što su dionice i obveznice, vjerojatno ćete dugoročno završiti s više novca.

Recimo da živite u Podgorici i plaćate oko 300 eura mjesečno za kiriju. Ako kupite sličnu nekretninu (50-tak kvadrata trenutno na prosječnoj lokaciji dođe oko 60.000 eura), plaćaćete ratu kredita oko 350 eura mjesečno, plus troškovi održavanja, investiranja u domaćinstvo i drugo.

Finansijski stručnjaci u Sjedinjenim Američkim Državama daju slične primjere, odnosno procjenjuju da bi, zahvaljujući troškovima vlasništva kuće, kupovina mogla koštati oko 40% više od najma.

Ako uzmete razliku i uštedite je, taj dodatni iznos uložite u različite portfelje, gotovo je sigurno da će investicija kroz duže vrijeme narasti više od vrijednosti nekretnine iz pomenutog primjera.

Ramit Seti, samostvoreni milioner i autor knjige “Naučit ću vas da budete bogati”, dao je isti argument. Razmislite o tome na ovaj način, predlaže Sethi:

“Generalno možemo pretpostaviti da dugoročno, ako ulažemo u jeftin diverzifikovani indeksni fond, dobijamo oko 7% u smislu godišnjih povrata. Može li to dugoročno nadmašiti rast vrijednosti nekretnine u području gdje živite?”.

Treba dobro izračunati i procijeniti

I Seti i Maluk naglašavaju važnost dobre računice prije odluke o kupovini kuće: treba uzeti u obzir svoje vlastite finansijske mogućnosti i stanje, a zatim uporediti trošak kupovine u odnosu na iznajmljivanje nekretnine u vašem području. Pokušajte da procijenite da li je kupovina smislena za Vas i zapitajte se da li je bolje iznajmiti i uložiti novac koji ste bili spremili da potrošite na nekretninu.

“Ako izračunate poput mene, možda ćete otkriti da u mjestu u kojem živite zapravo nema nikakvog finansijskog smisla za kupovinu nekretnine”, kaže Seti. “Postoje li drugi razlozi za kupovinu? Naravno. Možda želite kupiti dom u kojem živite jer želite srušiti zid koji vam smeta. Možda želite kupiti jer želite da vaša djeca idu u određenu školu. U redu. Ali napravite prije toga računicu”.

“Za najveću kupovinu vašeg života”, dodaje on, “trebalo bi da znate svu matematiku i kako će se stvari odvijati 20 godina u budućnosti”.

Naravno, ima i prednosti kupovine

Jedna od glavnih prednosti koje dolaze s kupovinom stana ili kuće je da to može biti vrsta “prisilne štednje” jer, tako što mjesečno otplaćujete kredit, novac koristite na konstruktivan način ulažući ga u imovinu koju kasnije možete prodati.

Postoje i druge prednosti: Investicioni menadžer Dejvid Bah kaže da je “kupovina kuće ili stana odskočna daska za bogatstvo u Americi” i čak vam može pomoći da se ranije penzionišete, ako možete isplatiti kredit.

Ipak, kako Maluk tvrdi, ako ste dovoljno disciplinovani da uložite novac koji ste mislili da potrošite na kupovinu stana, “bićete u daleko boljem stanju nego ako ste to uložili u nekretninu koja i dalje uzima novac od vas”.