Vladimir Lučić
Lučić (Foto: Emil Šabotić)

Lučić: Čeka nas nova tehnološka revolucija, životi će nam se radikalno promijeniti

Podijeli

Telekom Srbija je 31. decembara 2023 godine na računu imao preko 120 miliona eura a rezultati poslovanja bili su jedna od tema na podkastu BIZcast, čiji je gost bio generalni direktor kompanije Vladimir Lučić.

“Naša strategija se pokazala odličnom. Prije 30 godina u Srbiji nijeste imali ni internet, ni mobilne telefone, a sada je novim generacijama nevjerovatno kako smo mi uopšte živjeli bez mobilnih telefona i interneta. Sljedećih 15 godina će doći do tehnološke revolucije. I isto kao što nama sad djeluje svijet prije 30 godina kao jedna vrsta praistorije bez interneta, mobilnih telefona, tako će nekom za 15-20 godina djelovati ovo sadašnje vrijeme kao praistorija, zato je telekomunikacija dinamična. Ako vi napravite dobru strategiju, na kraju pobjeđujete”, rekao je Lučić.

Optički internet u selima, stipendije za inovativne startapove i digitalizacija privrede samo su neki od poduhvata koje sprovodi “Telekom Srbija”.

“Optički internet i 5G mreže će biti osnova na kojoj će se odviti četvrta industrijska revolucija, to je znak da će doći do radikalnih promjena u svim našim životima. Donijeće mnoge tehnološke novosti, od masovne upotrebe nanorobota u medicini kada će sve ove sadašnje bolesti od srčanih bolesti do raka biti prošlost, kao i autonomnih vozila koji sad već postoje i koji se najavljuju na EXPO-u, gdje ne morate ni da upravljate volanom, samo će vozilo da vozi bazirano na 5G komunikaciji, bazirano na senzorima i vještačkoj inteligenciji. Postoji niz takvih dodatnih servisa koji će biti razvoj optičkog interneta u gradovima i u selima. Već sad sam oduševljen, pošto u nekim selima postoje ljudi koji shvataju da putem interneta mogu dodatno zarađivati”, ispričao je Lučić.

Ovo će se, prema njegovim riječima, desiti u sljedećih deset godina.

“I to bazirano na ta dva stuba, brzom internetu, prije svega putem 5G i vještačkoj inteligenciji. Vještačka inteligencija će prvo pomoći brzoj optimizaciji 5G mreža, a s druge strane, 5G mreža putem brzog senzora, mašina, robota, omogućiće vještačkoj inteligenciji da brže uči. Tako da će se brzo to razvijati, i svako ko već sad ozbiljno ne razmišlja o primjeni vještačke inteligencije u poslovanju jednostavno će zaostati“, dodao je Lučić.

Veliku pažnju javnosti privlači Telekomov fond za stipendiranje inovativnih startapova.

“Ponosan sam na taj fond, zato što to je prvi fond koji je kreiran u Srbiji po tom zakonu. Stvarno moram reći da je vlada Srbije napravila jedan izuzetno napredan zakon. Mi smo prvi takav fond formirali. Mi smo već sad u vlasništvu 12 startapova. Imamo startap iz oblasti zdravstva, imamo startap iz oblasti opštih aplikacija. Ima jedna dobra aplikacija za male hotele koja se trenutno prodaje u pet kontinenata”, naglasio je Lučić.

Telekom je 2023. ostvario i saradnju s nekim od najvažnijih svjetskih finansijskih institucija. Koliko to govori o povjerenju koje kompanija ima u poslovnom svijetu?

“Izuzetno bitan ciklus i u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori, to smo se mi proširili u Sjevernoj Makedoniji i u Švajcarskoj, Njemačkoj, u Austriji, sada ćemo u Ameriku. Naš uspjeh je veliki. Mi smo prošle godine ostvarili međunarodnu saradnju sa Bank of America, koja je sada postala jedna od naših najvećih partnera, sa Deutsche Bankom, sa IBM i SEB bankom, a još ranije sa EIB. Mi smo, recimo, jedina kompanija Zapadna Balkana koja ima direktno ugovor sa EIB, baš za 5G”, naglasio je direktor Telekoma Srbija.

Pogledajte podkast s Lučićem: