Kristin Lagard, ECB, Evropska centralna banka
Kristin Lagard (Foto: EU)

Lagard: Uskoro krećemo u smanjenje kamatnih stopa

Podijeli

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard rekla je u utorak da ta institucija ostaje na kursu da snizi kamatne stope u bliskoj budućnosti, podložnoj, kako je rekla, velikim šokovima.

Lagard je kazala da će ECB “veoma pažljivo” pratiti cijene nafte usred povećanog straha od prelivanja sukoba na Bliskom istoku. Međutim, od neviđenog napada Irana na Izrael tokom vikenda, ona je rekla da je reakcija cijene nafte bila “relativno umjerena”.

Njeni komentari dolaze ubrzo nakon što je centralna banka na svom sastanku u junu dala jasnije naznake da bi mogla početi s smanjivanjem kamatnih stopa.

“Posmatramo dezinflatorni proces koji se kreće prema našim očekivanjima”, rekla je Lagard za CNBC, na marginama proljećnih sastanaka MMF-a.

“Moramo samo da izgradimo malo više povjerenja u ovaj dezinflatorni proces, ali ako se krene u skladu s našim očekivanjima, ako ne budemo imali veliki šok u razvoju, idemo prema trenutku kada moramo ublažiti restriktivnu monetarnu politiku “, rekla je Lagard.

„Kao što sam rekla, bez razvoja dodatnog šoka, biće vrijeme da se restriktivna monetarna politika ublaži u razumno kratkom roku“, dodala je.

ECB je u četvrtak zadržala kamatne stope na rekordno visokom nivou već peti uzastopni sastanak, ali je signalizirala da hlađenje inflacije znači da bi uskoro moglo početi da smanjuje cijene zaduživanja.

U pomjeranju s prethodnog narativa, ECB je saopštio da bi „bilo prikladno“ sniziti svoju depozitnu stopu od 4% ako bi osnovni pritisci na cijene i uticaj prethodnih povećanja kamatnih stopa povećali povjerenje da se inflacija vraća prema ciljnim vrijednostima od 2% „u na održiv način.”

Centralna banka ranije nije direktno spominjala labavljenje monetarne politike u svojim ranijim saopštenjima.

Na pitanje da li bi smanjenje stope u junu moglo biti praćeno naknadnim smanjenjem, Lagard je odgovorila: “Bila sam krajnje jasna u vezi s tim i namjerno sam rekla da se ne obavezujemo unaprijed na bilo koji put.”

“Ogromna je neizvjesnost. … Moramo biti pažljivi prema razvoju situcaije, moramo pratiti podatke, moramo izvući zaključke iz tih podataka.”

Lagard je odbila da komentariše na pitanje da li su tri smanjenja kamatnih stopa ECB ove godine bila razumna očekivanja za učesnike na tržištu.

Kreatori politike i ekonomisti su se usmjerili na jun kao mjesec kada bi stope mogle početi da se smanjuju, nakon što je ECB smanjila svoje srednjoročne prognoze inflacije. Rast cijena u eurozoni je od tada hladniji nego što se očekivalo u martu.

Upitana o povjerenju centralne banke u nastavak pada inflacije usljed rasta cijena roba, posebno ako cijene nafte porastu zbog geopolitičkih tenzija, Lagard je odgovorila: “Sve cijene roba imaju uticaja i moramo biti izuzetno pažljivi na ta kretanja.”

‘Najveći rizici potiču iz geopolitike’

Ranije u utorak, kreator politike ECB-a Oli Ren rekao je da izgledi za smanjenje kamatne stope u junu zavise od očekivanog pada inflacije, ističući da najveći rizici za monetarnu politiku ECB-a potiču iz tenzija između Irana i Izraela i tekućeg rata između Rusije i Ukrajine.

“Kako se ljeto približava, možemo početi da smanjujemo nivo ograničenja u monetarnoj politici, pod uslovom da inflacija nastavi da pada kako je predviđeno”, rekao je Ren, koji je ujedno i guverner Banke Finske.

“Najveći rizici proizlaze iz geopolitike, kako pogoršanja situacije u Ukrajini, tako i moguće eskalacije bliskoistočnog sukoba, sa svim njihovim posljedicama”, dodao je.

Izraelske snage obećale su da će odgovoriti na iranski napad velikih razmjera na Izrael u subotu. Svjetski lideri pozvali su na “najveći stepen uzdržanosti” nakon napada tokom vikenda, usred straha od eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Spekulacije da bi ECB uskoro mogla početi s smanjivanjem kamatnih stopa dolaze čak i kada su investitori smanjili svoje opklade na smanjenje stope američkih Federalnih rezervi (Fed). Trgovci sada daju 20% vjerovatnoće za smanjenje stope Fed-a u junu, nakon što je još jedan pokazatelj inflacije pokazao da potrošačke cijene ostaju ljepljive.