Evropska centralna banka, European Central bank, ECB, euro, eurozona
Foto: Boris Roessler/dpa

Ekonomisti ne očekuju da će ECB prebrzo smanjivati kamatne stope

Podijeli

Prerano smanjenje kamatnih stopa bila bi gora greška za Evropsku centralnu banku (ECB) nego njihovo prekasno smanjenje, pokazalo je istraživanje ekonomista koji očekuju tek jedno smanjenje u 2024. godini.

Skoro dvije trećine ispitanika u anketi koju je sproveo Bloomberg smatra da bi prebrzo preokretanje trenda donijelo veće opasnosti nego predugo čekanje, piše Biznis.rs.

Kao i kada su ih ispitivali prije posljednjeg sastanka o politici ECB u januaru, 56 odsto analitičara i dalje vidi da zvaničnici izbjegavaju takvu grešku birajući pravo vrijeme za početak ublažavanja monetarnih uslova. Oni i dalje očekuju moguće smanjenje kamata od juna.

S obzirom da se inflacija smanjuje i da se monetarni zvaničnici u SAD i Velikoj Britaniji takođe pripremaju za ublažavanje svoje monetarne politike, ispitanici predviđaju smanjenje od tri četvrtine poena od strane ECB ove godine. Međutim, to je manje u odnosu na prošlo istraživanje, pošto su kreatori politike u Frankfurtu zabrinuti da bi brzo povećanje ličnih zarada moglo ugroziti preokret u porastu cijena ka cilju od dva odsto.

Ne predviđa se promjena depozitne kamatne stope ECB, koja trenutno iznosi 4,0 procenta, na sljedećem sastanku Upravnog savjeta banke 6. i 7. marta.