Sundar Pichai, Pičai, Google, Alphabet
Pičai (YouTube scr)

Google otpušta više zaposlenih

Podijeli

Google otpušta više zaposlenih i restrukturira neke timove.

Nekoliko timova u Googleovim odjeljenjima za finansije i nekretnine je pogođeno ovim mjerama, saopštili su Business Insideru dvojica sadašnjih zaposlenih, koji su rekli da su radnici obaviješteni o rezovima ove sedmice. Jedan je rekao da pogođeni timovi u finansijama uključuju Google-ov trezor, poslovne usluge i timove za gotovinske operacije prihoda.

Nejasno je da li su drugi dijelovi kompanije pogođeni ili koliko je radnih mjesta ukinuto. Jedan trenutni zaposleni rekao je da su promjene bile “prilično velike” i da se neka radna mjesta premeštaju u inostranstvo.

Prema izvoru koja je vidjela e-poštu, Googleova šefica finansija Rut Porat poslala je elektronsku poruku radnicima u kojem je najavila da će Google izgraditi svoje “centre rasta” na lokacijama kao što su Bangalor, Meksico Siti i Dablin, kao dio restrukturiranja.

Glasnogovornik Google-a potvrdio je smanjenje, ali je odbio da precizira broj pogođenih radnih mjesta. Rekao je da će se mali postotak pozicija preseliti u druga predstavništva u SAD i inostranstvu gdje Google ima više ulaganja, uključujući Indiju, Dablin i Atlantu.

„Kao što smo rekli, odgovorno ulažemo u najveće prioritete naše kompanije i značajne prilike koje su pred nama“, rekao je glasnogovornik Googlea. “Da bismo se najbolje pozicionirali za ove prilike, tokom druge polovine 2023. i 2024. godine, brojni naši timovi su izvršili promjene kako bi postali efikasniji i radili bolje, uklonili nepotrebne slojeve i uskladili postojeće resurse sa svojim najvećim prioritetima proizvoda. Kroz to pojednostavljujemo naše strukture kako bismo zaposlenima dali više mogućnosti da rade na našim najinovativnijim i najvažnijim projektima i našim najvećim prioritetima, istovremeno smanjujući birokratiju i nepotrebne nivoe posla.”

Rekli su da bi pogođeni zaposleni mogli da se prijave za druge otvorene radne pozicije unutar Googlea.

Google je smanjivao broj radnika i reorganizirao kompaniju tokom 2023. i ove godine dok pokušava smanjiti troškove i brže napredovati u kritičnim područjima kao što je vještačka inteligencija (AI).

Druge kompanije Alphabet-a, uključujući Verily , takođe su smanjile broj zaposlenih.

U januaru, izvršni direktor Sundar Pičai upozorio je radnike da će se rezovi nastaviti tokom cijele godine, iako neće uticati na svaki tim, prema kopiji dopisa koju je vidio Business Insider.