Žičara Kotor Lovćen, Kotor Cable Car
Žičara Kotor - Lovćen (Foto: Kotor Cable Car)

Žičara Kotor – Lovćen počinje sezonu 1. maja

Podijeli

Žičara Kotor – Lovćen počinje ovogodišnju sezonu 1. maja, nakon što su Vlada i CEDIS ubrzali realizaciju svojih obaveza iz ugovora, potvrdio je za portal Investitor.me direktor kompanije Kotor Cable Car, Marco Cus.

“Prepoznajući značaj žičare Kotor – Lovćen za crnogorsku turističku ponudu, Vlada, odnosno resorna ministarstva i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), preduzeli su neophodne korake iz svoje nadležnosti da se ubrza realizacija preuzetih obaveza iz ugovora o izgradnji koji je zaključen sa konzorcijumom Novi Volvox & Leitner Italija. Vjerujemo da ćemo tako uskoro uspješno zatvoriti sva otvorena pitanja”, naveo je Cus.

Komentarišući prethodnu sezonu, Cus je kazao da su u kompaniji izuzetno zadovoljni prošlogodišnjom sezonom tokom koje je prevezeno oko 100.000 putnika.

“Prognoze za predstojeću sezonu, prvu u punom trajanju, i više su nego optimistične. Bilježimo veliko interesovanje turoperatora i posjetilaca sa različitih tržišta. Siguran sam da će na rezultat uticati proširena ponuda i dodatni sadržaji će tokom sezone biti dostupni u okviru kompleksa žičare”, naveo je Cus.

Žičara Kotor Lovćen otvorena je za komercijalnu vožnju sredinom avgusta. Trasa žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji Opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1,35 hiljada metara nadmorske visine.

Žičara ima 48 gondola, a vrijeme putovanja u oba smjera traje 22 minuta. Projekat žičare realizovao je konzorcijum Novi Volvox – Leitner na osnovu koncesionog ugovora koji je potpisan u decembru 2021. godine.