Žičara Kotor-Lovćen, Kotor Cable Car
Žičara Kotor-Lovćen

Neizvjestan početak sezone na žičari Kotor – Lovćen: Novi Volvox i Leitner čekaju da država završi svoj dio posla

Podijeli

Iako je početak ljetnje sezone za žičaru Kotor – Lovćen planiran za april, to je neizvjesno jer državna uprava za kapitalne projekte nije ispunila neophodne, ranije dogovorene uslove.

Naime, Vlada Crne Gore i konzorcijum Novi Volvox & Leitner Italija su 15.decembra 2021. godine potpisali Ugovor o izgradnji žičare Kotor –Lovćen i upravljanju istom u periodu od 30 godina, prema kojem je Vlada bila u obavezi da izgradi javnu infrastrukturu, od čega i elektro – energentsku infrastrukturu i da konzorcijumu obezbijedi priključak na mrežu najkasnije do 15.aprila 2023. godine.

“Kako to nije bilo moguće, Konzorcijum Novi Volvox & Leitner Italija je prihvatio zahtjev Vlade da izgradi najveći dio infrastrukture, na osnovu čega je 26.aprila 2023. godine potpisan Ugovor o izgradnji infrastrukture, uz obavezu da se ista otkupi nakon puštanja u rad”, navodi se u informaciji Vlade o ispunjavanju neophodnih uslova za početak komercijalne upotrebe žičare Kotor – Lovćen.

Konzorcijum Novi Volvox & Leitner Italija je izgradio Trafostanicu TS 35/10 kV Kuk i pripadajući Dalekovod 35/10 kV, obezbijedio upotrebne dozvole i u potpunosti izvršio ugovornu obavezu.

“Da bi ugovor bio u potpunosti ispunjen, i bila otkupljena infrastruktura, ostale su obaveze Uprave za kapitalne projekte na čije ispunjenje Konzorcijum Novi Volvox & Leitner Italija ne može da utiče. Navedeno dovodi Konzorcijum Novi Volvox & Leitner Italija u situaciju da nije u mogućnosti da, u planiranom roku – april 2024. godine, pusti žičaru Kotor – Lovćen u komercijalnu upotrebu, kao i u nezavidan položaj nastao iz veoma visokog ulaganja u infrastrukturu i plaćanja dodatnih troškova za finansiranje”, ističe se u informaciji.

Na sajtu kompanije Kotor Cable Car koja upravlja žičarom danas su objavljeni oglasi za više radnih pozicija na samoj žičari i prodajnom mjestu za karte, što govori o ubrzanim pripremama za sezonu.

Trasa jednog od najznačajnijih crnogorskih, turističkih infrastrukturnih projekata, na koji se čekalo gotovo čitav vijek, polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji Opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1,35 hiljada metara nadmorske visine.

Projektovani kapacitet je 48 gondola na nivou od 1,2 hiljade putnika po satu, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Vožnja žičarom je u jednom smjeru za odrasle koštatala 13 eura, dok je cijena povratne karte bila 23 eura.

Cijene dječijih karata bile su značajno niže, pa je vožnja žičarom u jednom smjeru koštala sedam, odnosno 12 eura za oba smjera.

Izvor:Investitor/CdM