euro, money
Ilustracija (Foto: Lino Mirgeler/dpa)

Reforma Fonda PIO: Da li ste za to da primate bruto platu?

Podijeli

Opciju da se doprinosi za Fond penzijsko-invalidskog osiguranja reformišu na način kako je to učinjeno sa doprinosima za zdravstvo aktuelizovao je ministar finansija Novica Vuković u intervjuu za Glas Amerike.

On je kazao da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa “Evropa sad 2”, a da se za naredni period planira korekcija penzijskih doprinosa i reforma Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Na pitanje novinara šta podrazumjeva ta reforma, Vuković je kazao:

“Ono što je bojazan i negdje što sam čuo u javnosti je: Pa ja neću imati penziju ili će se ona ukinuti. Ne, naravno, imate slična rješenja u okruženju, recimo Sjeverna Makedonija to sprovodi unazad 15 godina, a to je da je prosto definisano kroz određene obrasce na koji način vi možete sa svojom bruto platom, odnosno sa svojim doprinosima i zaradom da upravljate kada govorimo o penziji, a gdje se država brine da to zaista bude uređeno kroz zakonski okvir”.

Prosječna bruto zarada u februaru 2024. godine u Crnoj Gori iznosila je 1.026 eura, a prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) 821 eura.

Tema ukidanja ili smanjenja doprinosa za PIO već neko vrijeme dijeli javnost, a portal Investitor.me je na svojoj LinkedIn stranici postavio anketu na koju možete odgovoriti i dati stav o ovoj temi. Anketi pristupite klikom OVDJE.