Evropska centralna banka, European Central Bank, ECB, euro, eurozone, eurozona
Ilustracija (Foto: Boris Roessler/dpa)

ECB: Naftna neizvjesnost neće zaustaviti smanjenje kamatne stope u junu

Podijeli

Evropsku centralnu banku (ECB) neće pokolebati neizvjesnost cijene nafte od prvog smanjenja kamatnih stopa u junu, rekao je član Upravnog vijeća banke, Francois Villeroy de Galhau, koji je ujedno i guverner Banke Francuske.

Prema njegovim riječima, čak i ako sukob na Bliskom istoku povisi cijenu nafte, kreatori politike bi prvo morali analizirati da li je takav šok podstakao osnovne cijene i inflatorna očekivanja. To znači da nema “mehaničke” reakcije, rekao je on u intervjuu za “Les Echos” objavljenom u nedjelju.

Upitan može li neizvjesnost odgoditi početak monetarnog popuštanja, rekao je “ne – osim ako ne bude iznenađenja, ne smijemo čekati previše”.

Zvaničnici ECB-a su jedinstveni oko odluke o kamatnoj stopi za sjednicu zakazanu 6. juna, kao trenutka za početak smanjenja troškova zaduživanja. Villeroy je bio glasan zagovornik takvog poteza, dok su njegove kolege izrazile različite nivoe uvjerenja.

„S obzirom na to da imamo dovoljno povjerenja u činjenicu da ćemo ispuniti cilj inflacije od 2% do sljedeće godine, naša dužnost je da minimiziramo troškove u smislu aktivnosti i zapošljavanja“, rekao je Villeroy. “To je smisao prvog smanjenja u junu.”

Čak i dok jun postaje izvjesniji, kurs ECB-a nakon toga je sve manji, jer su oni koji određuju stope podijeljeni u pogledu toga na koliko ublažavanja da se obavežu. Villeroy je rekao da će biti naknadnih budućih rezova “pragmatičnim tempom”.

“Uvijek ćemo imati kapacitet da ovo prilagodimo ako vanjski šok zaprijeti dezinflacijom”, rekao je.

Izvor:Bloomberg/Investitor