Google, business, headquarters hq
Google, ilustracija (Foto: Christoph Dernbach/dpa)

Google raste nakon što je otkupio milijarde dolara vlastitih dionica

Podijeli

Alphabet, matična kompanija Google-a, oporavila se od apsolutno užasnog dana za dionice tehnološkog sektora, jer su njegove akcije porasle u četvrtak nakon zatvaranja. Sve što je trebalo da uradi je da podijeli milijarde dolara investitorima, što je i učinio.

Tehnološki gigant objavio je svoju prvu tromjesečnu dividendu u gotovini, rekavši da će 17. juna isplatiti rekordnih 0,20 dolara po dionici od 10. juna, kao i otkup dionica od 70 milijardi dolara. Otkup i dividende pomažu u povećanju cijena dionica nagrađujući investitore gotovinom samo za držanje vlasništva – ali kompaniju naširoko kritikuju zbog vještačkog naduvavanja cijene dionica bez trošenja na zaposlene ili poboljšanja osnovnog poslovanja.

Googleove dionice skočile su za čak 13% u trgovanju nakon radnog vremena nakon izvještaja.

Najava je došla kao dio Google-ovog izvještaja o zaradi za prva tri mjeseca ove godine, u kojem je objavio da je premašio očekivanja analitičara Wall Streeta u pogledu prodaje i profita.

Prihod u prva tri mjeseca godine dostigao je više od 80,5 milijardi dolara, 15% više u odnosu na isti period prethodne i iznad 78,75 milijardi dolara koliko su analitičari predviđali, prema procjenama FactSeta. Kompanija je takođe prijavila rast profita od 57% u odnosu na prethodnu godinu na skoro 23,7 milijardi dolara.

Izvršni direktor Alphabeta Sundar Pičai pripisao je uspjeh ulaganjima kompanije u vještačku inteligenciju, uključujući veliki jezički model i paket AI proizvoda Gemini.

„Dobro smo krenuli sa našom erom Gemini i postoji veliki zamah u cijeloj kompaniji. Naše vođstvo u istraživanju i infrastrukturi vještačke inteligencije, te naš globalni otisak proizvoda, dobro nas pozicioniraju za sljedeći talas inovacija AI“, rekao je Pičai.

Googleovi rezultati bili su znak da investitori mogu nagraditi neke tehnološke kompanije za njihovog ulaganja u AI, koju mnogi vide kao budućnost sektora.

“Imamo jasne puteve do AI monetizacije putem oglasa i oblaka, kao i pretplata”, rekao je Pičai u razgovoru s analitičarima nakon izvještaja u četvrtak.

Izvor:CNN/Investitor