Foto: NLB

Dionice NLB-a na meti kupaca, investitori osluškuju planove za nova preuzimanja

Podijeli

Dionice NLB-a ove godine su zabilježile rast od gotovo 30 odsto, a u prošloj čak gotovo 45 odsto, ako ne računamo isplate dividendi.

Ovaj impresivan rast dionica bazira se na uspješnom poslovanju banke, što je rezultat visokog rasta kamatnih stopa u relativno kratkom razdoblju.

Visoke kamatne stope direktno su uticale na povećanje kamatnih prihoda od varijabilnih kredita, što je NLB-u omogućilo povećanje profitabilnosti. Rastom Euribora, koji je od januara 2022. porastao s -0,5 na 3,8 odsto, NLB je uspjela da poboljša finansijsku sliku i ostvari dodatne prihode od kamata.

Osim toga, prihode od kamata povećale su i razlike u kamatnim stopama između depozita klijenata i onih koje je banka pribavila s drugih finansijskih tržišta, poput ECB-a i međubankarskog tržišta. Rezultat tih povoljnih uslova bila je dobit NLB-a u prošloj godini od 550 miliona eura, što za 20 miliona dionica banke znači 27,5 eura po dionici. Na osnovu tih rezultata NLB je za ovu godinu najavila udvostručenje dividendi na 11 eura po dionici.

Uz trenutno stabilno poslovanje i pozitivne izglede za budućnost, možemo očekivati da će NLB nastaviti s dobrim isplatama dividende. Eventualna preuzimanja drugih banaka u regionu mogla bi dugoročno dodatno osnažiti ovu tendenciju, ocjenjuje SEEbiz.

Ulagači i analitičari s nestrpljenjem očekuju dalje informacije koje će NLB podijeliti na nadolazećem Danu investitora. Događaj će se vjerojatno fokusirati na strategije za održavanje rasta dobiti i planove za buduće poslovanje, uključujući moguće akvizicije koje bi mogle dodatno ojačati tržišnu poziciju NLB-a.

NLB grupa posluje i u Crnoj Gori, kroz istoimenu banku.