autoput, gradilište, construction, highway, motorway
Ilustracija (Foto: Ricardo Resende, Unsplash)

Tender za idejni projekat auto-puta od Bara do granice sa Albanijom u avgustu, radovi naredne godine

Podijeli

Idejno rješenje za auto-put Bar-Sukobin već postoji, u avgustu će biti raspisan tender za idejni projekat, dok se sama realizacija može očekivati naredne godine.

To je najavio premijer Milojko Spajić, navodeći da su razgovori sa Albanijom su u toku, a cilj je da se što prije krene u relaizaciju ovog projekta.

“Trasu, dakle, već imamo, u avgustu planiramo i raspisivanje tendera za idejni projekat auto-puta od Bara do Sukobina, a očekujem da već naredne godine možemo krenuti u samu realizaciju”, istakao je Spajić, prenosi eKapija.

Poslanik Albanske alternative Artan Čobi pitao je Spajića kada se može očekivati početak rekonstrukcije regionalnog puta Ostros-Vladimir, na šta je premijer rekao da je to veoma važna saobraćajnica, ali da je, za građane ovog kraja, auto-put od izuzetnog značaja.

Kada je riječ o ovom regionalnom putu, Spajić je kazao da bi i tu radovi trebalo da krenu naredne godine.

“Prema informacijama kojima raspolažem, projektna dokumentacija za rekonstrukciju regionalnog puta Ostros – Vladimir je u toku, tačnije cca 80% tehničke dokumentacije obrađeno i završeno. Nakon završetka tehničke dokumentacije i revizije, očekuje se i tender za izbor izvođača radova”, kazao je Spajić.

Glavnim projektom je predviđena rekonstrukcija puta u dužini od cca 17 km, poboljšanje horizontalnih i vertikalnih elemenata puta, te proširenje istog sa trenutnih cca 5m na ukupnu širinu 6m, odnosno dvije saobraćajne trake po 3m, kao i sanacija klizišta i postojećeg mosta.

“Nakon završetka projektne dokumentacije i pozitivne revizije, steći će se uslovi da Uprava za saobraćaj planira obezbjeđivanje finansijskih sredstava i da ovaj projekat planira planom javnih nabavki za narednu godinu, odnosno raspiše otvoreni postupak javne nabavke za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na ovoj saobraćajnici”, kazao je Spajić.