Jensen Huang, direktor Nvidije (Wikipedia)

Direktor godine: Računanje vrijednosti šefa Nvidije izaziva vrtoglavicu

Podijeli

Izvršni direktor Nvidije Jensen Huang dobio je povišicu od čak 60% za rad u prošloj godini, zahvaljujući ogromnom uspjehu koji je kompanija napravila zbog buma vještačke inteligencije (AI).

WSJ izvještava da su Huangova osnovna lična primanja prošle godine iznosila 34,2 miliona dolara, što je 12,8 miliona dolara više od onoga što je tehnološki milijarder dobio godinu dana ranije.

Ko ne bi volio vidjeti takvu vrstu povišice?

Jensen je takođe prošle godine dobio nekoliko drugih bonusa, uključujući nagrade u dionicama u vrijednosti od otprilike 7 miliona dolara više nego u fiskalnoj 2023. godini, a povrh toga je dobio i 4 miliona dolara gotovinskog bonusa i 2,5 miliona dolara bonusa za ostala postignuća.

Sveukupno, Huangov ukupni dodatni prihod iznosi otprilike 44 miliona dolara. Iako ovo može zvučati kao mnogo novca, Huangovo povećanje plate je smiješno u svjetlu apsurdne količine novca koju tehnološki milijarder vrijedi samo u dionicama.

U vrijeme pisanja ovog teksta, samo Jensenove dionice Nvidije vrijede 82,5 milijardi dolara. Izvještaji govore da Jensen posjeduje ogromni paket od 86,7 miliona dionica u sopstvenoj kompaniji, čime je uspio da prikupi toliko bogatstva. Nvidia dionice su trenutno na najvišoj tački ikada, krećući se oko 954 dolara na dan 16. maj 2024.

Samo ove godine, Huang je povećao svoj portfolio za 40 milijardi dolara. Nvidia dionice su početkom januara bile procijenjene na 482 dolara, a pet mjeseci kasnije skoro udvostručene na 950 dolara. Drugim riječima, Huang može napraviti – ili izgubiti! — više novca u jednom danu od fluktuacija dionica od njegovih 44 miliona dolara bonusa od prošle godine.

A ako se vratimo na prethodnu godinu, dionice Nvidie su 2023. počele na oko 146 dolara. Do 2. januara 2024. iznosile su 482 dolara, što je više nego trostruki rast. To znači da je Jensen sa oko 12,6 milijardi dolara dionica prešao na 41,8 milijardi dolara. Stavljeno u taj kontekst, njegovo povećanje od 60% od Nvidije iznosi samo 0,1% povećanog bogatstva koje je stekao tokom 2023.

Razmišljanje o tome koliko novca Jensen zapravo izaziva vrtoglavicu, ali to je svijet u kojem trenutno živimo. Trenutno, Jensen Huang je ocijenjen kao 20. najbogatija osoba na svijetu, odmah iznad Walmartovih Alice Walton i Roba Waltona.

Čini se da će Nvidijino bogatstvo uskoro usporiti. Nvidijine dionice su ostale u porastu od početka 2023. godine, a 10 puta su povećale vrijednost Nvidije od januara 2023. Čini se da će se ovaj trend nastaviti jer se nezasitna potražnja industrije za AI akceleratorima nastavlja i dalje u doglednoj budućnosti. (Nemojte ovo tretirati kao finansijski savjet.)