Ilon Mask (YouTube)

Mask protiv američkih carina na kineske električne automobile

Podijeli

Šef Tesle Ilon Mask kaže da se protivi američkim carinama na kineska električna vozila (EV), samo nekoliko dana nakon što je predsjednik Džo Bajden učetvorostručio namete na električna vozila uvezena iz Kine.

“Ni Tesla ni ja nijesmo tražili ove tarife”, rekao je multimilijarder na tehnološkoj konferenciji u Parizu putem video veze.

Komentari Maska su u suprotnosti s upozorenjem koje je iznio u januaru da bi kineski proizvođači automobila “rušili” konkurente iz drugih zemalja ako se ne postave trgovinske barijere.

Prošle sedmice, Bijela kuća je saopštila da su nove mjere, uključujući 100% carine na električna vozila iz Kine, odgovor na nepoštenu politiku i namijenjene zaštiti radnih mjesta u SAD-u.

“Zapravo, bio sam iznenađen kada su objavljene. Stvari koje koče slobodu razmjene ili narušavaju tržište nijesu dobre”, rekao je Mask u četvrtak.

“Tesla se prilično dobro takmiči na tržištu u Kini bez carina i podrške. Ja sam za to da nema carina”, dodao je.

Bajden je zadržao niz carina na kineske proizvode koje je uveo njegov prethodnik Donald Tramp, istovremeno povećavajući trgovinski pritisak na Peking.

Prošle sedmice, Bajden je obećao da neće dozvoliti Kini da “nepravedno kontroliše tržište” električnih vozila i druge ključne robe, uključujući baterije, kompjuterske čipove i osnovne medicinske potrepštine.

Kina je rekla da se protivi povećanju carina i da će preduzeti uzvratne mjere.

Peking je ove sedmice pokrenuo antidampinšku istragu o uvozu široko korištene plastike iz SAD-a, EU, Tajvana i Japana.

Najava Ministarstva trgovine da će istražiti uvoz polioksimetilen kopolimera – koji se koristi u elektronici i automobilima – viđena je kao signal da će Kina uzvratiti u svojim trgovinskim sporovima sa SAD-om i Evropom.
Takođe ove sedmice, Kina je signalizirala da bi mogla uvesti carine koje će pogoditi automobile s velikim motorima uvezenim iz EU i SAD od čak 25%.

Evropska komisija (EK), koja nadgleda trgovinsku politiku EU, dala je sebi rok do 4. jula da odluči hoće li uvesti mjere protiv uvoza električnih vozila kineske proizvodnje.