plaćanje, euro, money, pijaca, market, supermarket, prodavnica, piljara, buying, shopping, groceries, food, hrana, namirnice
Ilustracija (Foto: Sina Schuldt/dpa)

Borba protiv visoke inflacije još nije gotova

Podijeli

Borba Evropske centralne banke (ECB) protiv inflacije još nije gotova i zvaničnici moraju ostati na oprezu, iako su ove sedmice snizili troškove zaduživanja, saopštila je njena predsjednica, Kristin Lagard.

“Vidimo napredak na mnogim frontovima. Ali, još je dalek put dok se inflacija ne istisne iz ekonomije”, navela je Lagard u članku objavljenom u raznim evropskim novinama, uključujući austrijski Der Standard, prenosi SEEbiz.

Kreatori politike smanjili su kamatne stope s njihovih rekordnih četiri odsto na 3,75 odsto, jer se eurozona kocka da je inflaciona kriza na kontinentu pod kontrolom.

ECB je povećao svoja predviđanja za inflaciju u naredne dvije godine.

Projektovana je inflacija u prosjeku od 2,5 odsto ove godine, što je više od prethodnih procjena od 2,3 odsto, a naredne godine iznosila bi 2,2 odsto, što je povećanje od dva odsto.

Do toga dolazi jer je inflacija u eurozoni pala na 2,6 odsto, s vrhunca od 10,6 odsto u oktobru 2022, iako je porasla s 2,4 odsto u aprilu.