Ilustracija (Foto: Rupixen, Unsplash)

Mastercard će omogućiti online plaćanja jednim klikom u Evropi do 2030.

Podijeli

Mastercard je u utorak saopštio da ima za cilj da iskustvo korišćenja kartice na internetu učini sličnijim onome kada se koristi kartica u prodavnici.

Kompanija radi na postepenom ukidanju ručnog unosa kartica za e-trgovinu do 2030. u Evropi, zamjenjujući ga jednim klikom na bilo kojoj online platformi, navodi Mastercard u saopštenju za javnost.

Nakon primjene ovog rješenja u Evropi, Mastercard očekuje da slijede i druga tržišta.

“Danas, kada kupujete lično, možete dodirnuti svoju karticu ili mobilni uređaj na čitač i u roku od djelića sekunde, vaši akreditivi su provjereni i vaša transakcija je autorizovana”, rekao je Jorn Lambert , glavni direktor za proizvode u Mastercard-u. “Trebalo bi da bude jednostavno, sigurno i praktično na internetu kao što je i u trgovini.”

Mastercard radi s bankama, finTech-ovima, trgovcima i drugim partnerima kako bi taj pomak napravio jednim klikom, navodi se u saopštenju.

Jedan element ovog rješenja biće tokenizacija, koja mijenja tradicionalni broj kartice nasumično generisanim, navodi se u saopštenju i dodaje da tokenizacija smanjuje prevare u e-trgovini, ne zahtijeva nikakav napor od strane potrošača i čini automatska plaćanja lakšim.

Drugi dio rješenja je Mastercardov sistem za online naplatu, Click to Pay. Kompanija olakšava trgovcima i bankarskim partnerima da usvoje ovu funkciju.

Treća komponenta su pristupni ključevi za plaćanje za online transakcije, koji mijenjaju lozinke i jednokratne šifre biometrijskom autentifikacijom na uređaju koju mnogi već koriste za prijavu na svoje telefonske i druge račune, navodi se u saopštenju.

“Možemo donijeti istu sigurnost, jednostavnost i brzinu u online naplatu koju je beskontaktno donijelo u fizički svijet danas”, rekao je Lambert u saopštenju. “Dovodeći banke izdavatelje na ovo putovanje sa nama, možemo to učiniti prije nego što mislite.”

Najnoviji podaci o zaradi Mastercard-a pokazali su da su u posljednjem kvartalu tokenizirane transakcije porasle za preko 50% u odnosu na prethodnu godinu i predstavljale 25% transakcija širom Mastercard mreže.

Ova promjena dolazi u trenutku kada kupci zahtijevaju efikasnije alate za prevenciju prevara od trgovaca e-trgovine, prema zajednikčkom izvještaju servisa PYMNTS Intelligence i Nuvei.