Google Pay, Mastercard, mobile pay
Foto: Mika Baumeister, Unsplash

Mastercard nadmašio očekivanja: Kvartalni profit skočio na 3,18 dolara po dionici

Podijeli

Mastercard nadmašio je u srijedu procjene Wall Streeta za profit u četvrtom kvartalu, jer je uspio da iskoristi otpornu potrošačku potrošnju tokom sezone prazničnih kupovina.

Isključujući jednokratne troškove, Mastercardov profit od 3,18 dolara po dionici premašio je procjenu od 3,08 dolara, prema podacima LSEG-a.

Neto prihod je porastao 13% na 6,5 ​​milijardi dolara.

Bruto dolarski obim, dolarska vrijednost svih transakcija obrađenih na Mastercard platformi, porastao je značajnih 10%. Prekogranični obim, mjerač potražnje za putovanjima koji prati potrošnju na kartice izvan zemlje njihovog izdavanja, takođe je porastao i to snažnih 18%.

Izvještaj o prihodima je zaokružio snažnu godinu za kompaniju jer su nade u “meko slijetanje” za privredu i opklade na smanjenje kamatnih stopa od strane američkih Federalnih rezervi podstakle kupovinu i više putovanja.

I Visa je prethodne sedmice prijavila kvartalni profit bolji od očekivanog.

“Tržište rada ostaje snažno uz nisku nezaposlenost i rastuće plate. To su i dalje ključni pokretači potrošačke potrošnje,” izjavio je izvršni direktor Mastercarda Michael Miebach.

Ranije ovog mjeseca, istraživanje Univerziteta u Mičigenu pokazalo je da je raspoloženje američkih potrošača dostiglo najviši nivo u 2-1/2 godine u januaru.

Dionice Mastercarda porasle su za 1% u poslijepodnevnom trgovanju, nakon objave kvartalnih rezultata.

Prognoza kompanije za rast prihoda u 2024. bila je u skladu s očekivanjima. Međutim, projektirao je godišnje troškove veće od očekivanih.

“Izgledi su bili ispod našeg scenarija, ali potencijalni ishod smo očekivali”, rekao je analitičar JP Morgan Tien-tsin Huang. “Investitori su bili optimistični u pogledu malo bržih izgleda prihoda za 2024. fiskalnu godinu.”

U četvrtom kvartalu, prilagođeni operativni troškovi Mastercarda skočili su 10% na 2,9 milijardi dolara, uglavnom zbog troškova osoblja.

Zahvaljujući snažnom učinku u prošloj godini, kartične kompanije su uglavnom izbjegle masovna otpuštanja koje su mnoge kompanije u korporativnoj Americi morale preduzeti na početku godine.