Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kina ljuta zbog evropskih carina na e-automobile: “To je eklatantan čin protekcionizma”

Podijeli

Kina je osudila odluku Evropske unije (EU) da poveća tarife na kineska električna vozila i taj potez ocijenila kao “eklatantan čin protekcionizma”.

Evropska komisija, izvršna ruka EU, saopštila je da će počevši od početka jula uvesti privremene carine koje će kineskim proizvođačima automobila staviti dodatni namet od čak 38%, što je više od sadašnjeg nivoa od 10%, ako pregovori s Kinom ne budu doveli do efikasnog rješenja. ČITAJ VIŠE

Portparol kineskog ministarstva trgovine He Yadong u četvrtak je javno osudio taj potez.

“To ne samo da će oštetiti legitimna prava i interese kineske industrije električnih vozila, poremetiti obostrano korisnu saradnju između Kine i Evrope u novim energetskim vozilima, već će i narušiti globalnu automobilsku industriju i lance nabavke, uključujući one u EU”, rekao je Yadong na nedjeljnom brifingu za novinare.

“To je eklatantan čin protekcionizma”, dodao je.

Komisija EU saopštila je da je istraga koju je pokrenula prošle godine pokazala da kineska industrija električnih vozila “ima koristi od nepravednog subvencioniranja (u Kini), što uzrokuje prijetnju ekonomskom štetom proizvođačima (električnih vozila na baterije) u Evropi”.

Predložene dodatne tarife bi se razlikovale od kompanije do kompanije. BYD bi se suočio sa dodatnim troškovima od 17,4%; Geely, koji je vlasnik švedskog Volva, bio bi pogođen sa dodatnih 20%, dok bi se SAIC suočio sa stopom od 38,1%.

Yadong je rekao da Kina zadržava pravo da iznese slučaj Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i da će preduzeti “sve neophodne mjere da zaštiti legitimna prava i interese kineskih preduzeća”.

Američki predsjednik Džo Bajden nedavno je uveo nove carine na kineska električna vozila, napredne baterije, solarne ćelije, čelik, aluminijum i medicinsku opremu.

Bajden je rekao da subvencije kineske vlade osiguravaju da kompanije u zemlji ne moraju da ostvare profit, dajući im nepravednu prednost u globalnoj trgovini.

AKO STE PROPUSTILI:

EU uvodi dodatne carine na kineske električne automobile od 25 odsto