Mask (YouTube)

Plate američkih izvršnih direktora rastu najbržom stopom u posljednjih 14 godina

Podijeli

Plate američkih šefova rastu najbržom stopom u posljednjih 14 godina, pokazuju podaci za koje kritičari kažu da ilustruju kako rastući paketi nagrada, poput Ilona Maska, rizikuju pogoršanje društvene nejednakosti.

Do sada u 2024, srednja plata izvršnih direktora u kompanijama berzanskog indeksa S&P 500 porasla je 12 odsto, prema ISS Corporate-u. Povećanje opštih plata u SAD bilo je dosta niže, 4,1 odsto na godišnjem nivou, prema zvaničnim podacima.

Mask je prošle sedmice osigurao snažnu pobjedu na glasanju dioničara o svom paketu dioničkih opcija vrijednom 56 milijardi dolara – najvećem u istoriji SAD-a.

Maskova pobjeda – glasanjem je potvrđen platni paket koji je prvi put definisan 2018. – šalje rukovodiocima poruku da je “nebo ovdje granica… možete zaraditi koliko god želite“, kaže Viljem Džordž, bivši predsjedavajući odbora za kompenzacije u Exxonovom odboru i bivši izvršni direktor Medtronic-a.

Plate izvršnih direktora su „izmakla kontroli“, rekao je Džordž. “Ovo će uzrokovati dalju podjelu u našoj zemlji između imućnih i onih koji nemaju. To me jako brine jer mislim da će doći do gubitka povjerenja u kompanije.”

Robin Ferakone, izvršna direktorka Farientovih savjetnika, konsultantske kuće za plate, rekao je da su rastuće nagrade rukovodiocima uglavnom uzrokovane „kompanijama koje žele spriječiti svoje izvršne direktore da primaju telefonske pozive od suparničkih firmi“.

Maskov platni paket je neobičan za izvršnog direktora jer uključuje opcije dionica koje su vezane za vrlo ambiciozne ciljeve, uključujući tržišnu kapitalizaciju i prihode. Nekoliko drugih rukovodilaca bi rizikovalo svu svoju platu na takozvanim nagradama “moonshot”, rekla je ona.

Džordž je rekao da je “razočaran” velikim investitorima, kao što su BlackRock i Vanguard, koji se “ne suprotstavljaju” prevelikim platama izvršnih direktora.

BlackRock i Vanguard, najveći Teslini institucionalni investitori i najveći menadžeri imovine na svijetu, u četvrtak su glasali za Maskov platni paket od 56 milijardi dolara. Dvojac je godinama u velikoj mjeri odobravao bonuse za rukovodioce. Prema Diligentu, 2023. Vanguard je podržao 96 odsto glasova za plate u svim kompanijama. BlackRock je podržao 91 odsto ovih plaćenih glasova.

I BlackRock i Vanguard obično podržavaju najmanje 90 odsto platnih paketa u američkim kompanijama svake godine, pokazuju podaci Diligenta. Prema advokatskoj kancelariji Sullivan & Cromwell, samo 1 odsto glasova S&P 500 nije uspjelo ove godine.