Apple store, iPhone
Ilustracija (Foto: Laurenz Heymann, Unsplash)

Apple gasi program kupovine na rate

Podijeli

Kompanija Apple gasi svoj program Pay Later, koji omogućava kupcima da kupuju na rate, čime će smanjiti portfolio finansijskih usluga.

Kompanija je u ponedjeljak saopštila da više ne nudi zajmove za Apple Pay Later, što je omogućilo korisnicima da otplate kupovinu od čak 1.000 dolara u četiri rate.

Proizvođač iPhonea je preduzeo ovaj korak nakon što je najavio da će usluge trećih strana – uglavnom poslovnih banaka – biti integrisane u njegov nadolazeći iOS 18 softver.

“Počevši kasnije ove godine, korisnici širom svijeta moći će pristupiti kreditima na rate koji se nude putem kreditnih i debitnih kartica, kao i zajmodavcima, prilikom odjavljivanja putem Apple Paya”, rekao je glasnogovornik kompanije u izjavi.

“Uvođenjem ove nove globalne ponude zajma na rate, više nećemo nuditi Apple Pay Later u SAD-u”, dodao je.

Apple je prošle godine pokrenuo svoj program Pay Later u SAD-u koristeći internu platformu. Po prvi put, sam Apple je izdavao kredite kupcima preko nove podružnice. Ali i dalje se oslanjao na banku Goldman Sachs i kartičarsku kompaniju Mastercard da pomognu u realizaciji usluge.

Nove usluge u iOS-u 18 biće dostupne širom svijeta putem Apple Pay platforme kompanije. Korisnici s otvorenim kreditima i dalje će moći da upravljaju zaduženjima unutar aplikacije Wallet, rekao je Apple.

„Naš fokus je i dalje na tome da našim korisnicima omogućimo pristup jednostavnim, sigurnim i privatnim opcijama plaćanja putem Apple Pay-a, a ovo rješenje će nam omogućiti da donesemo fleksibilna plaćanja većem broju korisnika, na više mjesta širom svijeta, u saradnji s Apple Payom”, navode iz kompanije.