Beijing, Peking, China, Kina, buildings, business, scyscrappers
Peking, ilustracija (Foto: Li Yang, Unsplash)

Kina pokušava da spasi svoje tržište nekretnina, cijene i dalje padaju

Podijeli

Cijene novih stanova i kuća u Kini pretrpjele su svoj najveći pad u skoro deset godina prošlog mjeseca, što je znak da Pekingovo “istorijsko” spašavanje nekretnina još nije oživjelo potražnju, ocjenjuje CNN.

Cijene u 70 većih gradova pale su u maju 0,7 odsto u odnosu na april, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (NBS). Prema izračunu Reutersa, to je najveći pad iz mjeseca u mjesec od oktobra 2014. godine.

Prema odvojenim proračunima Macquarie grupe, cijene postojećih domova u tim gradovima pale su 7,5% u odnosu na isti mjesec prošle godine, što predstavlja najveći pad u istoriji.

Prije mjesec dana, Peking je predstavio široke mjere za spašavanje tržišta nekretnina pogođenog krizom, uključujući traženje od lokalnih vlada širom zemlje da kupuju neprodate kuće od posrnulih investitora i ublažavanje pravila o kupovini.

„Da budemo pošteni, jedan mjesec je prekratak da bi paket za spašavanje stanova dao prave efekte“, rekli su analitičari iz Societe Generalea u ponedjeljak.

Mjere, uključujući napore da se državnim preduzećima obezbijede jeftini zajmovi za kupovinu neprodatih nekretnina od investitora u nevolji, “trebaće vremena” da imaju uticaj na tržište nekretnina, kažu analitičari.

Ipak, ostale brojke u sektoru nekretnina i dalje su loše.

Investicije u nekretnine za prvih pet meseci ove godine smanjene su čak 10,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je NBS u ponedeljak. Prodaja novih nekretnina pala je za 28% u istom periodu.

Mješoviti indikatori

Neki djelovi kineske privrede su pokazali optimističniju sliku, prema odvojenom setu glavnih indikatora koje je NBS objavio u ponedeljak.

Maloprodaja je porasla 3,7% u maju, ubrzavajući rast od 2,3% u aprilu i nadmašivši tržišne prognoze.

Veliki dio tog podsticaja došao je od masivnih vladinih programa trgovine polovnim automobilima i starim kućanskim aparatima, čiji je cilj bio jačanje domaće potrošnje. Praznik „Zlatna sedmica“ praznika rada , koji je trajao od 1. do 5. maja, takođe je pomogao da se dio potrošnje ponovo pokrene.

Industrijska proizvodnja je izgubila određeni zamah, u maju je porasla 5,6% u odnosu na prošlu godinu, u poređenju sa aprilskim povećanjem od 6,7%. Investicije u osnovna sredstva takođe su iznevjerile očekivanja.

Međutim, kineski izvoz je u maju skočio 7,6%, što je najbrži tempo od aprila 2023. godine, prema podacima carine objavljenim ranije ovog mjeseca. Uvoz je, međutim, bio ispod procjena.

„Rast je veoma neujednačen,” sa izvozom kao pokretačem, a sektorom nekretnina kao prepreka, kažu analitičari Macquariea.

Prijetnja deflacije i dalje opsijeda drugu najveću svjetsku ekonomiju jer je domaća potražnja i dalje slaba.

Indeks potrošačkih cijena je u maju porastao samo 0,3 odsto, što je nepromijenjeno u odnosu na april, prema podacima NBS prošle nedjelje. To je bilo malo ispod očekivanja.

Proizvođačke cijene pale su 1,4%, 20. mjesec zaredom.

„Iako je rast u Kini i dalje neujednačen, mislimo da će vjerovatno doći do veće podrške politikama kako bi se rast održao na stazi za ovogodišnji cilj rasta BDP-a [od oko 5%]“, rekli su analitičari iz HSBC-a u ponedjeljak.

„Više pažnje će se okrenuti ka Trećem plenumu (Komunističke partije) sljedećeg meseca koji će naglasiti ekonomske reforme za naredne godine“, rekli su oni.