Slovenija pala na listi konkurentnosti

Podijeli

Slovenija je pala za četiri mjesta na 46. mjesto globalne ljestvice konkurentnosti.

Konkurentske prednosti Slovenije ostaju međunarodna trgovina, nivo cijena, društveni okvir koji osigurava visok nivo jednakosti i sigurnosti te obrazovanje.

Švajcarski institut za razvoj menadžmenta (IMD) objavio je globalnu ljestvicu konkurentnosti za 2024. godinu.

Analiza se temelji na statističkim podacima i anketama. Ovogodišnji godišnjak uključuje 256 pokazatelja, učestvovalo je 67 zemalja (novo su Gana, Nigerija i Portoriko), a na anketne pokazatelje odgovorilo je 100 slovenačkih menadžera malih, srednjih i velikih preduzeća, prenosi SEEbiz.

Ključni faktori ovoga puta bili su kombinacija geopolitičkih rizika, gubitak tradicionalnih tržišta, inflacija i izazovi lanaca snabdijevanja sirovinama i energentima.

Najkonkurentnije su manje zemlje Singapur, Švajcarska i Danska, a slijede Irska i Hongkong, što se može zahvaliti činjenici da uspješno predviđaju i prilagođavaju se promijenjenom globalnom okruženju, stvaraju dodatu vrijednost i blagostanje te su održive, prenosi slovenačka agencija Spirit.

Zemlje istočne Evrope, u koju spada i Slovenija, prošle su godine izgubile u prosjeku 3 mjesta i imale prosječan rang 45, što je najlošiji plasman ove grupe zemalja u posljednjih pet godina. Zemlje koje su prošle godine doživjele najveći pad su: Češka (jedanaest mjesta), Peru (osam), Mađarska (osam), Malezija (sedam), Estonija (sedam), Slovačka (šest), Turska (šest) i Belgija (pet).