Foto: AnandTech

Crna Gora je dobila još jednu 5G mobilnu mrežu: Evo šta su njene mogućnosti

Podijeli

Kompanija Mtel, koja posluje u okviru Telekom Srbija grupe, nedavno je lansirala 5G mrežu za tri crnogorska grada (Podgorica, Nikšić i Bar), dok Crnogorski Telekom, koji je takođe dio inostrane grupe – Deutsche Telekom, mobilnu mrežu najnovije generacije u Crnoj Gori ima već par godina.

Iako se radi o mreži koja u odnosu na prethodnu generaciju (4G) predstavlja značajan progres i veće mogućnosti, prosječan korisnik mobilne telefonije ne primjećuje osjetniju razliku. Oni iskusniji, osim što im na displeju uređaja umjesto 4G piše 5G mreža, primjećuju laganiji protok podataka i brže učitavanje i download podataka.

A koje su realne mogućnosti 5G mreže?

Najbitnije karakteristike 5G tehnologije u odnosu na druge su velike brzine, visok nivo pouzdanosti te malo kašnjenje signala (latencija).

5G nudi teorijski procijenjene brzine do 10 Gb/s, što je 100-njak puta brže nego kod postojećih 4G mreža. Time će na primjer, preuzimanje filma biti moguće za nekoliko sekundi. Većina aplikacija će se moći koristiti u oblaku, bez potrebe za njihovim preuzimanjem na memoriju pametnog telefona, tableta ili računara. Udaljeni rad će biti puno lakše ostvariti, što obuhvata npr. rad od kuće, upravljanje mašinama na daljinu, udaljeni nadzor pacijenata, dijagnostiku i sl.

5G omogućava širokopojasni pristup udaljenim korisnicima na područjima do kojih nije moguće ili nije komercijalno isplativo fizički dovesti optičku infrastrukturu, navodi na svom sajtu Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti HAKOM.

Vrlo bitna karakteristika 5G mreža je mogućnost povezivanja vrlo velikog broja uređaja koji će slati informacije korisniku, komunicirati međusobno i upravljati određenim procesima – mašina sa mašinom (Machine-to-Machine – M2M) i Internet stvari (Internet of things – IoT). Pametni gradovi će moći da prilagođavaju saobraćajnu signalizaciju zavisno od trenutne gustine prometa, raspodijeliti energiju pametnije i efikasnije, regulisati odvoz otpada i slično.

Očekuju se nove aplikacije i poslovni modeli kao što su virtuelna stvarnost (VR), automatizovana vozila, napredna rješenja u industriji i poljoprivredi, području javne sigurnosti, finansijskih usluga, zdravstvu (e-health), te energetici.

U budućnosti većina vozila biće povezana putem 5G mreže te će moći komunicirati i dijeliti podatke s drugim vozilima i povezanom infrastrukturom kako bi se izbjegle nesreće i optimizovao promet u gradovima. 5G će se moći koristiti i u automobilima koji će sami upravljati.

5G će se moći koristiti i u kritičnim primjenama koje zahtijevaju vrlo veliku pouzdanost i mala kašnjenja signala (latencija), što obuhvata precizno upravljanje mašinama u industriji, udaljeni nadzor pacijenata i dijagnostiku te inteligentne prevozne sisteme.

Mreža je posebno važna za rastuće sisteme vještačke inteligencije (AI), koja zahtijeva brz i stabilan signal. Očekuje se da će AI sistemi biti u narednim godinama integrisani u praktično sve pore naših života, ne samo tehnologije – već zdravstva, obrazovanja, prevoza, komunikacija, poslovnih sistema…

Zbog svega ovoga možemo zaključiti da je 5G mreža kritična infrastruktura ne samo za razvoj tehnoloških rješenja već cijele ekonomije.