Bojovići napravili prvu crnogorsku pametnu klupu: Prva instalirana u Danilovgradu

Podijeli

Prve moderno dizajnirane ”pametne klupe” postavljene su u Danilovgradu u okviru zajedničkog projekta Opštine Danilovgrad i Crnogorskog Telekoma, uz konkretno rješenje kompanije URB-A, prve crnogorske kompanije koja je osmislila i proizvela pametnu klupu.

“Klupe su postavljene na Trgu 9. decembra i Trgu golootočkih žrtava i prve su ovog tipa u Crnoj Gori. Time Telekom nastavlja da doprinosi razvoju pametnih gradova i da podržava pametna rješenja, posebno ona koja su osmišljena i proizvedena na teritoriji Crne Gore. Rješenje u Danilovgradu je pravi primjer takve aktivnosti“, saopšteno je iz Crnogorskog Telekoma.

Tim povodom, Vuk Vukašinović, stručnjak za razvoj softverskih proizvoda u Crnogorskom Telekomu kazao je da pametne klupe nisjeu novost, ali pametna klupa proizvedana u Crnoj Gori, jeste.

“Crnogorski Telekom je podržao domaću kompaniju URB-A, koja je osmislila i proizvela jedno ovakvo rješenje. Atribut ‘pametna’ proizilazi iz činjenice da klupa posjeduje solarni panel putem kojeg se puni baterija koja omogućava punjenje mobilnog telefona, ali i WI-FI mrežu u blizini klupe. Dakle, nije potrebno posebno napajanje električnom energijom, što je čini samoodrživom. Savremeni dizajn, promišljeno uklopnjen tehnički sadržaj u moderan urbani mobilijar, čini ove klupe inovativnim domaćim rješenjem, što je od posebno značaja za sve nas“, kazao je Vukašinović.

Osnivač podgoričke kompanije URB-A je Marija Bojović a izvršni direktor je Marko Bojović. Osnovna djelatnost firme je arhitektonska.

Povodom početka razvoja Danilovgrada kao pametnog grada, glavni administrator u Opštini Danilovgrad, Dejan Vuković, istakao je da je ovaj urbani mobilijar označio početak razvoja grada kao pametnog.

„Ovaj inovativni urbani mobilijar sa solarim napajanjem za integrisane punjače, USB ulaze, WiFi, kao i ostavljenom opcijom za mjerače nivoa ugljen-dioksida u vazduhu, buke, temperature, vlage i vazdušnog pritiska, označava početak razvoja Danilovgrada kao pametnog grada, a ovo je tek prvi korak razvoja u tom pravcu. Odmarajući na klupi, građani će biti u prilici da dopune bateriju na svom mobilnom telefonu ili tabletu i da koriste besplatan internet. Ovaj projekat je realizovan uz podršku kompanije Crnogorski Telekom AD, kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo da višegodišnjoj uspješnoj saradnji, a nadamo se zajedničkom nastavku saradnje u oblasti Smart City inovacija“, naveo je on.

Pored pametnih klupa, iz Crnogorskog Telekoma ističu još dva projekta čija je implementacija u toku, i to instalacija uređaja za praćenje parametara kvaliteta vazduha na teritoriji Podgorice, kao i prvi javni punjač za električne automobile u Crnoj Gori, na Svetom Stefanu.