business, building, new york, manhattan, skyscraper
Ilustracija (Foto: Samson, Unsplash)

Apple, Microsoft ili Nvidia: Koja komanija će biti najvrednija na svijetu za godinu?

Podijeli

Iako je Microsoft držao titulu nekoliko mjeseci, Apple je ovog mjeseca nakratko povratio krunu najveće svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji. Ali prošle sedmice, Nvidia ga je po prvi put prošla. Od četvrtka, proizvođač Windows-a se ponovo vratio na prvo mjesto, ali s obzirom da sve tri kompanije imaju tržišnu kapitalizaciju od oko 3,2 biliona dolara, u bliskoj budućnosti, njihova rangiranja unutar prva tri bi se često mogla mijenjati.

Ali ono što će investitorima biti važnije je kuda se kreću akcije na srednji i dugi rok. Dakle, koji od njih će najvjerovatnije držati titulu za godinu dana od sada?

Slučaj Apple

Apple je značajno zaostajao za Microsoftom sve do svoje Svjetske konferencije za programere (WWDC) prije nekoliko sedmica. Iako je najavljeno nekoliko stvari tokom događaja, najveće lansiranje do sada je bila Apple Intelligence – u suštini, Appleov pogled na vještačku inteligenciju (AI). Te funkcije neće direktno generisati veći prihod za Apple, ali stvar koju treba napomenuti je da će generativne AI funkcije biti dostupne samo na najnovijim modelima pametnih telefona, iPhone 15 Pro i 15 Pro Max – i naravno, na generacijama nakon njega.

Ovo je ogromna vijest. Trenutne procjene su da su više od 90% aktivnih iPhonea stariji modeli. Dakle, ako se Apple Intelligence pokaže da mijenja igru, pokrenuće ciklus nadogradnje jači od bilo kojeg Applea od početka pandemije.

Ako taj novi talas potražnje stigne, Appleova prodaja i profit će skočiti. To je uvjerljiv argument za tvrdnju da će to ponovo biti najveća svjetska kompanija za godinu dana od sada.

Slučaj za Microsoft

Microsoft je pretekao Apple kao najveću svjetsku kompaniju zbog svoje velike uključenosti u generativnu vještačku inteligenciju. Kada je Microsoft shvatio kakav uticaj ova tehnologija može imati, brzo je razvio integraciju sa liderom na tržištu, OpenAI-jevim ChatGPT, za svoje Microsoft Office proizvode. Da bi pristupili ovim funkcijama, preduzeća ili potrošači moraju da plate dodatnu naknadu, što je povećalo prihod Microsofta.

Uspjeh bilježi i Microsoftovo krilo za računarstvo u oblaku. Većina kompanija nema interne kapacitete za pokretanje AI radnih opterećenja i radije ne bi potrošile bogatstvo na izgradnju te infrastrukture. Umjesto toga, oni iznajmljuju računarsku snagu od dobavljača računarstva u oblaku kao što je Microsoft Azure, što im daje pristup potrebnom hardveru.

Talas potražnje koji je ovo stvorio bio je ogroman za Microsoft i vjerovatno će se nastaviti.

Slučaj za Nvidiju

Nvidia je bila apsolutni raketni brod još od početka 2023. Ogromna potražnja za vještačkom inteligencijom dovela je do paralelnog porasta potražnje za najmoćnijim grafičkim procesorskim jedinicama (GPU), koje mogu osigurati računarsku snagu velike brzine koju zahtijeva softver. Ovo je izazvalo porast prihoda i profita za Nvidiju – vodećeg proizvođača ovih vrhunskih čipova – što je od kompanije vrijedne manje od 500 miliona dolara pretvorilo u jednu od najvećih na svijetu za godinu i po dana.

Međutim, postoje određene zabrinutosti oko sposobnosti Nvidije da održi svoju vrijednost. Proizvodnja čipova je cikličan posao, a neki investitori su zabrinuti da će potražnja za tim GPU-ima pasti.

Nvidia i dalje bilježi rast potražnje za svojim GPU-ovima. Štaviše, nedavno je lansirao H200 GPU, koji zamjenjuje nevjerovatno popularni H100 sa boljom efikasnošću i performansama. Osim toga, životni vijek GPU-a data centra procjenjuje se na između tri i pet godina. Kao takvi, investitori bi trebalo da očekuju ​​da će ciklus osvježavanja vjerovatno započeti relativno brzo, podstičući kontinuiranu potražnju za Nvidijinim GPU-ovima.

Ovaj argument može biti malo klimaviji od druga dva, ali i dalje postoji jak razlog za očekivati ​​da će za godinu dana Nvidia biti najveća svjetska kompanija.

Zaključak

Odgovor na pitanje koja od ova tri će biti najveća zavisi od toga koliko potrošači smatraju “must-have” karakteristikama Apple Intelligence-a.

Analitičar iz Motley’s Fool-a pretpostavlja da će Apple zadržati prvo mjesto za godinu dana od sada osim ako Apple Intelligence ne bude apsolutni promašaj. Njegovi tokovi prihoda ostali su stabilni uprkos smanjenoj potražnji za iPhone uređajima. Ovaj novi katalizator mogao bi pokrenuti njihovu prodaju i zalihe na nove nivoe.

Microsoft je vjerovatniji lider od Nvidije. Međutim, Nvidia je ovdje najveći zamjenski znak, jer bi mogla doživjeti da ionako nevjerovatna potražnja za njenim GPU-ima raste, što bi moglo izazvati još jedan rast zaliha.