Elektronska naplata putarine ENP, Monteput, autoput bar boljare, autoput smokovac mateševo
Ilustracija (Foto: Monteput)

Profit Monteputa za finansiranje idejnog rješenja Jadransko-jonskog auto-puta od Podgorice do Grahova

Podijeli

Monteput će od 3,69 miliona eura dobiti koju su ostvarili u prošloj godini, u državnu kasu uplatiti više od 2.587.568 eura, od čega je najveći dio planiran za izradu idejnog projekta Jadransko-jonskog auto-puta, za dionicu od Podgorice do Grahova.

To piše u odluci o raspodjeli dobiti Monteputa, koju je sredinom juna usvojila Vlada, javile su Vijesti. U dokumentu se navodi da ova kompanija 70 odsto ostvarenog profita daje u budžet po Zaključku Vlade iz juna 2016, dok ostatak dobiti mogu da zadrže.

Od 2,58 miliona koje će pripasti državi, za idejni projekat Jadransko-jonskog auto-puta od Podgorice do Grahova, izdvojiće se 2,2 milona eura. Ovaj auto-put bi u Crnu Goru ušao iz Bosne i Hercegovine, u mjestu Nudo kod Grahova a sa postojećim Bar – Boljare bi se ukrštao kod Farmaka iznad Podgorice. Nakon završetka, projekat će biti glavna veza centralnog dijela Evrope sa Grčkom i Turskom.

Osim toga, izdvojiće se i 30 hiljada eura za Mjesnu zajednicu Crmnica, radi plaćanja putarine za tunel Sozina. Preostali dio novca, Vlada je namijenila sportskim organizacijama, od čega će najviše dobiti Crnogorski olimpijski komitet i to 120 hiljada eura, dok je 100 hiljada eura planirano za Vaterpolo i plivački savez. Za Košarkaški savez opredijeljeno je 50 hiljada eura, dok će fudbalskom klubu “Dečić” pripasti 40 hiljada eura.

“Odbojkaški savez 10.000 eura, Fudbalski klub “Čelik” Nikšić 8.000 eura, Centar za sport i rekreaciju Pljevlja 5.000 eura, Košarkaški klub “Sea Stars” 5.000 eura, Karate klub “Gorštak” 8.000 eura, Fudbalski klub “Gorštak” 3.000 eura”, piše u odluci.

Od 1,1 milion eura koji preostaju Monteputu, najveći dio i to 948.958 eura je takođe namijenjen za izradu idejnog projekta Jadransko-jonskog auto-puta za trasu Podgorica – Grahovo, ali i za potrebe tekućeg poslovanja ove državne firme, odnosno za realizaciju planova, investicija i pratećih troškova. Za Komisiju za eksproprijaciju je planirano 150 hiljada eura, dok će se 10.000 eura zavisno od zahtjeva i prioriteta usmjeriti za podršku sportskim, obrazovnim, kulturnim i humanitarnim organizacijama i drugim potrebama.

Monteput je prošle godine profitirao ukupno 4,34 miliona eura, ali 15 odsto tog iznosa, odnosno 652.328 eura, po Zakonu o porezu na dobit pravnih lica, moraju uplatiti za poreze.