Mercator
Ilustracija (Foto: www.esmmagazine.com)

Mercator ostvario gubitak od 46,7 miliona eura

Podijeli

Jedna od ključnih kompanija konglomerata Fortenova je Mercator.

U poređenju s hrvatskim Konzumom koji takođe posluje unutar Fortenova grupe, a koji je lani povećao dobit za četiri odsto na nešto više od 18 miliona eura, Mercator je godinu završio duboko u minusu.

Kako je vidljivo iz nerevidiranih izvještaja, gubitak je iznosio čak 46,7 miliona eura. Prihodi od prodaje porasli su četiri odsto, što je manje od inflacije za hranu i bezalkoholna pića u Sloveniji (4,6 odsto), javio je SEEbiz.

Mercator nije konkretno objasnio što je uzrokovalo tako visok gubitak. Kako su rekli, detalje će moći da komentarišu nakon objave godišnjeg izvještaja,

“No, svakako je istina da su 2023. godinu poslovanje ne samo Mercatora, nego cjelokupne ekonomije, obilježila vrlo visoka povećanja svih vrsta troškova – energije, usluga, rada… Mercator je u posljednje vrijeme uložio mnogo resursa u nagrađivanju zaposlenih i konkurentnosti na tržištu – smanjenje maloprodajnih cijena – što su primijetili i naši kupci”, rekli su u Mercatoru.

Operativna dobit (EBIT) Mercatora prošle je godine iznosila nešto više od deset milijuna eura, što je dvije trećine manje nego godinu prije.