vještačka inteligencija, Artificial Intelligence AI, chatGPT, OpenAI, chatbot
Ilustracija (Foto: Frank Rumpenhorst/dpa)

7 riječi koje sugerišu da je tekst napisala vještačka inteligencija

Podijeli

Budimo jasni od početka ovog članka: da li postoji neka riječ, ili čak više njih, koje mogu sa 100% sigurnošću reći da je neki tekst napisan uz pomoć generativnog AI alata poput ChatGPT-a?

Ne. Dakle, nemojte optuživati svog zaposlenog za lijenost ili varanje samo zato što neki dio njihovog pisanja sadrži određenu riječ ili riječi.

Ali to što određene riječi nijesu siguran znak da je nešto napisano uz pomoć AI, ne znači da nekoliko njih nije veoma indikativno. Nedavna istraživanja su to pokazala na fascinantan način.

Koji su znakovi da se vještačka inteligencija raspisala?

Novi preliminarni rad istraživača sa njemačkog Univerziteta u Tibingenu i Northwestern Univerziteta koristi pametnu tehniku kako bi pokušao da otkrije lingvističke znakove AI asistencije prilikom pisanja. Analizirajući 14 miliona sažetaka radova objavljenih na PubMed, bazi biomedicinskih istraživanja, od 2010. do 2024. godine, tim je mogao da vidi koje riječi su korišćene mnogo češće nakon što su GenAI alati postali dostupni u poređenju sa periodom prije toga.

Nakon što su izbacili riječi čija je upotreba očigledno porasle zbog stvarnih događaja (poput “Ebola” ili “karantin”), istraživači su pronašli nekoliko termina koji su zabilježili sumnjiv skok u popularnosti neposredno nakon pojave ChatGPT-a i njegovih konkurenata. Njihova lista uključuje sljedeće riječi:

  • istražuje
  • prikazuje
  • naglašava
  • sveobuhvatan
  • ključan
  • složen
  • presudan

Neke od ovih riječi su bile daleko češće korišćene poslije dolaska ChatGPT-a (“istražuje” je korišćena 25 puta češće; “prikazuje” i “naglašava” su korišćene devet puta češće) dok su druge zabilježile manji rast od samo nekoliko procenata. Kada se nekoliko ovih “marker riječi” koristi zajedno, šanse da je neki tekst napisan uz pomoć AI značajno se povećavaju, zaključili su istraživači.

Zaključak za preduzetnike

Koristeći ovu tehniku, istraživači su procijenili da je do 10% nedavnih radova napisano uz pomoć neke vrste AI asistencije. Nije iznenađujuće da su radovi iz zemalja gdje engleski nije maternji jezik, poput Kine i Južne Koreje, malo češće (15%) označeni kao napisani ili uz pomoć AI.

Nalazi poput ovih mogli bi pomoći tehnolozima da razviju alate za prepoznavanje AI pisanja, ali opet, roboti bi mogli pronaći način da zaobiđu naše buduće napore za otkrivanje AI.

“Kao što znanje o LLM-ovima, velikim jezičkim modelima poput ChatGPT-a počinje da se širi, ljudi urednici bi mogli postati bolji u uklanjanju tih riječi iz generisanih tekstova prije nego što ih podijele sa drugima.”

“Ko zna, možda će budući veliki jezički modeli sami raditi ovu vrstu frekvencijske analize, smanjujući brojnost korišćenih marker riječi kako bi bolje maskirali svoje rezultate kao ljudske. Uskoro bismo mogli pozvati neke Blade Runner-e da otkriju generativni AI tekst koji se krije među nama.”

Dokaz da je AI pisao

Umjesto da koristite bilo koju riječ kao “dokaz” za AI pisanje, vjerovatno je vrijedno obratiti pažnju na ono što većina ovih riječi ima zajedničko.

Reči poput “istražuje“ i “presudan” mogu imati svoje mjesto, ali su takođe definitivno vrsta pokazivačkog vokabulara koji bi studenti i mlađi zaposleni nekada koristili iz tezaurusa kako bi obogatili svoje pisanje ili pokušali da ga učine ozbiljnijim i autoritativnijim.

Kada ste željeli da ocijenite neki tekst u eri prije ChatGPT-a, pitali biste se: Da li je tačan? Da li je zanimljiv? Da li govori ciljnoj publici? Da li smatram argument ubjedljivim? Da li pomjera razgovor naprijed? To su i dalje najbolja pitanja koja treba postaviti sada.

Generički, prenaglašen vokabular bio je znak nesigurnosti tada. Sada, to može biti znak nesigurnosti ili korišćenja AI. Rezultat je neuredno, nejasno i/ili previše kitnjasto pisanje u oba slučaja i to je pravi problem, piše Inc.com.