euro, money, wallet, 100 euro, salary, plata, isplata, novac
Ilustracija (Foto: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/dpa)

Tempirana monetarna bomba: Potrošački krediti u Hrvatskoj rastu po dvocifrenim stopama, HNB razamtra mjere za ograničavanje

Podijeli

Potrošački nenamjenski gotovinski krediti u Hrvatskoj rastu sve brže, po dvocifrenim stopama.

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) sa svoje posljednje sjednice je upozorio da »veoma snažno potrošačko kreditiranje povećava potencijalne rizike, s čim u vezi se krajem juna počela primjenjivati ranije utvrđena viša stopa protivcikličkoga zaštitnog sloja kapitala koja se zasad ocjenjuje primjerenom, ali i da bi “moglo nastupiti i dodatno zaoštravanje mjera usmjerenih očuvanju finansijske stabilnosti i povećanju otpornosti bankarskog sistema, ukoliko se cikličke ranjivosti nastave produbljivati, posebno u vidu snažnog potrošačkog kreditiranja…”

Naime, potrošački nenamjenski gotovinski krediti rastu sve brže a centralna banka je već u više navrata naglašavala rizike takvog rasta, piše Novi list, prenosi SEEbiz.

Prema podacima iz najnovijeg Biltena, gotovinski nenamjenski krediti i u majuz su nastavili da ubrzavaju, podržani snažnom tekućom aktivnosti.

Upravo su oni, navode u Biltenu, najviše doprinijeli rastu kredita, jer su se snažno povećali: u samo jednom mjesecu za 124 miliona eura ili 1,5 odsto. Time su na godišnjem nivou ubrzali rast s 13,8 odsto u aprilu na čak 14,3 odsto u maju, najvišu godišnju stopu rasta od prosinca 2011. Odraz je to veoma snažne nove kreditne aktivnosti, opisuje HNB.

Novi list pitao je HNB šta namjerava da preduzme kako bi se spriječilo da “pukne ova tempirana monetarna bomba”, odnosno kakve su to mjere koje planiraju da uvedu, s obzirom na to da ih i sami spominju.

“Mjere koje je do sada HNB preduzeo trenutno se ocjenjuju primjerenima s obzirom na rizike za finansijsku stabilnost, a pravovremenim djelovanjem osiguraće se da tako i ostane”, kažu u HNB-a za Novi list.

Dodaju u odgovoru da “nemaju običaj da javno razmatraju moguće buduće mjere u različitim hipotetskim ekonomskim scenarijima”.

Hrvatska je uvela euro kao zvanično sredstvo plaćanje 1. januara 2023. godine, podsjeća portal Investitor.me.