plaćanje, euro, money, pijaca, market, supermarket, prodavnica, piljara, buying, shopping, groceries, food, hrana, namirnice
Ilustracija (Foto: Sina Schuldt/dpa)

Uporedili smo crnogorsku inflaciju sa zemljama EU: U grupi smo s Estonijom i Holandijom

Podijeli

Godišnja inflacija u Crnoj Gori, kako smo ranije javili, u julu je iznosila 3,5 odsto, čime je nastavljen blagi pad u odnosu na prethodne mjesece.

Monstat je precizirao da su najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije, koja je iznosila 0,4 odsto, imali rast cijena u grupama usluge smještaja, gorivo i mazivo za motorna vozila, restorani, kafei i slično, meso, kafa, čaj i kakao, voće, ulja i masti, vazdušni prevoz putnika.

U istom mjesecu, inflacija na godišnjem nivou u Evropskoj uniji (EU) bila je niža nego u Crnoj Gori – 2,8 odsto (u odnosu na 2,6 odsto od prije godinu dana), dok je u eurozoni (zemlje koje koriste euro) ona bila još niža – 2,6 odsto, što je značajno niže u odnosu na 5,3%, koliko je iznosila u istom mjesecu lani.

Najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije eurozone dale su usluge (+1,82 procentna poena – pp), zatim hrana, alkohol i duvan (+0,45 pp), neenergetski industrijski proizvodi (+0,19 pp) i energije (+0,12 pp), objavio je Eurostat.

U grupi s Estonijom i Holandijom

Gledajući po zemljama, Crna Gora je u julu imala godišnju inflaciju jednaku kao Estonija i Holandija. Veću inflaciju su imale samo još četiri zemlje: Poljska (4%), Mađarska (4,1%), Belgija (5,4%) i Rumunija (5,8%).

Najveće evropske ekonomije – Njemačka i Francuska imale su u julu godišnju inflaciju od 2,6 odsto, odnosno 2,7 odsto.

Susjedna Hrvatska u julu je zabilježila godišnju inflaciju od 3,3 odsto, a Slovenija svega 1,4 odsto. Inflacija u Srbiji je, s druge strane, bila znatno viša – 4,3 odsto.

Najniže stope inflacije u julu u EU prijavile su Finska (0,5%), Letonija (0,8%) i Danska (1,0%).