iphone, online shopping, paying card, internet
Ilustracija (Foto: Karolina Grabowska, Pexels)

Lakša online trgovina: Mastercard i Visa testiraju ukidanje unosa brojeva s platnih kartica

Podijeli

Dvije najveće kompanije za procesuiranje plaćanja, Mastercard i Visa, testiraju ideju da se u potpunosti oslobode prakse unosa broja vaše kreditne kartice prilikom kupovine na internetu. Umjesto toga, oni žele koristiti vašu biometriju za generisanje jedinstvenog broja, tokena za svaku kupovinu.

Biometrija i tokenizacija podižu enkripciju podataka na potpuno novi nivo. Dobra strana ovoga je što će kriminalcima biti mnogo teže da dobiju pristup vašoj kreditnoj kartici ili brojevima PIN-ova na mreži ili na fizičkim lokacijama. Loša strana: ako vas biometrijski softver ne prepozna, tada će vaša kupovina biti odbijena i izaći će upozorenje o prevari, što će uticati na korištenje vaše kreditne kartice svuda.

MasterCard je, međutim, siguran u tehnologiju.

“Zahvaljujući vještačkoj inteligenciji i širenju pametnih uređaja, biometrija je postala moćan alat za autentifikaciju – korištenjem vašeg jedinstvenog otiska prsta, rožnjače ili lica da potvrdite svoj identitet i osigurate svoje podatke.”

Mastercard radi s bankarima, pružaocima usluga plaćanja i maloprodajama širom svijeta na implementaciji nove tehnologije, a testiranje u punom obimu je već u toku u Indiji.

Izvor:The Street/Investitor