nafta, oil, petrol, platform
Ilustracija (Foto: Zachary Theodore, Unsplash)

OPEC+ produžava smanjenje proizvodnje nafte do novembra, cijene na najnižem nivou u 14 mjeseci

Podijeli

Cijene nafte u četvrtak su na najnižem nivou u 14 mjeseci jer su zabrinutost oko potražnje u SAD-u i Kini i vjerovatno povećanje zaliha iz Libije nadoknadile veliko povlačenje iz američkih zaliha.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, koalicija najvećih svjetskih proizvođača nafte poznatih kao OPEC+ – rekli su u četvrtak da još jednom produžavaju smanjenje proizvodnje nafte jer cijene sirove nafte i goriva i dalje padaju.

Zemlje koje čine organizaciju produžiće, naime, smanjenje proizvodnje od 2,2 miliona barela dnevno do novembra i planiraju postepeno ukidanje tih dobrovoljnih smanjenja počevši od decembra do novembra 2025. godine, navodi se u saopštenju OPEC+ u četvrtak.

Ovo nije prvi put da je OPEC+ produžio smanjenje proizvodnje u pokušaju da poveća cijene sirove nafte, podsjeća CNN i dodaje da je grupa u junu produžila 2,2 miliona barela po danu do kraja septembra. Istog mjeseca, OPEC+ produžio je smanjenje od 1,65 miliona barela dnevno najavljeno u aprilu 2023. do kraja 2025. godine.

Cijene nafte su u početku porasle, ali su u četvrtak pale. Fjučers sirove nafte West Texas Intermediate, američka referentna vrijednost, ustalio se na 69,15 dolara barela. Fjučersi na naftu Brent, međunarodno mjerilo, su se smjestili na 72,69 dolara po barelu.

Nafta pada uprkos tenzijama

Cijene nafte su ove godine pale uprkos kontinuiranom smanjenju proizvodnje i tekućim geopolitičkim tenzijama na Bliskom istoku.

Zabrinutost zbog slabljenja potražnje u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte, pomogla je da se cijene drže pod kontrolom, kao i rekordna proizvodnja iz Sjedinjenih Država. Američka nafta je u srijedu pala ispod 70 dolara po barelu, prvi put od 12. decembra 2023.

OPEC+ je obuzdavao proizvodnju oko dvije godine u nastojanju da spriječi ogroman višak ponude koji bi mogao uticati na cijene i naštetiti ekonomijama zemalja članica koje zavise od nafte.

U junu je Međunarodna agencija za energiju (IEA) saopštila da bi prezasićenost naftom mogla oslabiti uticaj koji OPEC+ ima nad cijenama nafte. Globalna ponuda nafte mogla bi premašiti potražnju za “nevjerovatnih” 8 miliona barela dnevno do 2023. godine, prema prognozama koje je objavila agencija u svom srednjoročnom izvještaju o tržištu nafte.

Agencija je u julu saopštila da očekuje da će globalna potražnja za naftom porasti za 970.000 barela dnevno u 2024, što je neznatno više u odnosu na 960.000 barela dnevno predviđenih za prethodni mesec. IEA je u maju predvidjela da će potražnja porasti za 1,1 milion barela dnevno.