us dollar
Ilustracija (Foto: Karolina Grabowska, Pexels)

BlackRock: Fed neće smanjivati kamatne stope kako tržišta očekuju

Podijeli

Bitcoin se prethodnih dana oporavio od pada cijena prošle sedmice, rastući zajedno sa berzama dok trgovci očekuju odluku Federalnih rezervi vezano za kamatne stope. Cijena bitcoina se vratila na 60.000 dolara nakon što je pala na 50.000 dolara zbog “ekstremnog straha” koji je zavladao tržištem.

Sada, dok trgovci traže znakove da bi tržište moglo krenuti ka oporavku, analitičari najvećeg svjetskog menadžera imovinom i emitenta fonda koji se trguje na promptnoj berzi (ETF) bitkoina, BlackRock, upozorili su da čekaju još “napredovanja volatilnosti” i predviđaju da Fed neće sniziti stope tako brzo kako tržišta očekuju.

“Vidimo više faktora koji podstiču volatilnost tržišta: ponovno oživljavanje straha od recesije zbog blažih ekonomskih podataka, treme prije izbora u SAD-u i uzimanja profita dok investitori otvaraju prostor za nove emisije dionica”, napisali su stratezi BlackRock Investment Instituta predvođeni Džinom Bojvinom u bilješci, dodajući: “Ne očekujemo da će Federalne rezerve snižavati kamatne stope tako oštro kao što tržišta očekuju.”

Cijena bitcoina juče je porasla zajedno sa berzom dok trgovci ove sedmice očekuju više podataka o inflaciji koji će vjerovatno podstaći Federalne rezerve da smanje kamatne stope od 25 ili 50 baznih poena sljedeće sedmice.

Generalno se očekuje da će Fed sniziti kamatne stope kada se zvaničnici okupe na dvodnevnom sastanku o kreditnoj politici 17. septembra, što je njegovo prvo smanjenje u eri nakon pandemije koje bi moglo najaviti novi ciklus jeftinijeg zaduživanja i svježe likvidnosti.

Prošle sedmice, slabiji izvještaj o zapošljavanju u SAD-u od očekivanog izazvao je pad cijena bitcoina, uz usporavanje tržišta rada koje je podstaklo strah da su Federalne rezerve predugo čekale da smanje kamatne stope i mogle dovesti ekonomiju u recesiju.

“Čak i dok inflacija pada prema Fed-ovom cilju u bliskoj budućnosti, viša inflacija u srednjem roku će ograničiti Fed u snižavanju kamatne stope. Uzdrmanost rasta i slabljenje inflacije doveli su 10-godišnje prinose na najniže 15-mjesečne, jer su investitori odredili cijene za više od 100 baznih poena smanjenja do kraja godine i oko 240 baznih poena smanjenja u narednih 12 mjeseci—što implicira odgovor Fed-a do recesije”, napisali su stratezi BlackRocka.

“Bitcoin pada 50% ako Haris pobijedi na izborima”

U međuvremenu, analitičari s brokerom Bernsteinom upozorili su da bi cijena bitcoina mogla pasti skoro 50% na oko 30.000 dolara ako potpredsjednica i kandidatkinja za Demokratsku stranku 2024. Kamala Haris pobijedi na američkim predsjedničkim izborima u novembru.

S druge strane, misle da bi pobjeda bivšeg američkog predsjednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa mogla značiti porast cijene bitkoina na 90.000 dolara, zahvaljujući Trampovom nedavnom prihvaćanju tehnologije.

“Nakon posljednje tri godine regulatorne čistke, pozitivna kripto regulatorna politika može ponovo podstaći inovacije i vratiti korisnike na finansijske proizvode na blockchainu”, napisali su analitičari predvođeni Gautamom Chhuganijem u bilješci koju je vidio Coindesk.

Platforma za predviđanje zasnovana na kriptogramima Polymarket trenutno favorizuje Trampovo ponovno zauzimanje Bijele kuće, a 52% korisnika se kladi da će pobijediti.

“Širi faktori, kao što su promjene u monetarnoj politici Federalnih rezervi ili tokovi ETF-a, takođe će nastaviti uticati na raspoloženje tržišta prije izbora”, napisao je Jongjin Kim, izvršni direktor platforme za trgovanje kriptovalutama Flipster, u komentarima poslatim putem e-pošte.