oil, nafta, petrol, platform, worker
Ilustracija (Foto: ArtPhoto_studio, Freepik)

Cijene nafte iznad 70 dolara

Podijeli

Cijene nafte ponovo su u srijedu prekoračile 70 USD budući da su poremećaji u proizvodnji u SAD-u zbog uragana Francine i pad zaliha zasjenili strahovanja od slabe potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela bila viša 1,07 dolara i iznosila je 70,26 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,2 dolara višoj cijeni od 66,95 dolara.

Tržišta su poljuljale snižene procjene o svjetskoj potražnji za naftom, prenosi Hrportfolio.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ponovo je u utorak snizila procjenu rasta potražnje u ovoj godini, s 2,11 miliona na 2,03 miliona barela dnevno. Snizili su i prognozu za iduću godinu, s 1,78 miliona na 74 miliona barela dnevno.

Svjetska ekonomija trebalo bi solidno porasti i u drugoj polovini godine, ali problemi u sektoru nekretnina i pojačana prodaja kamiona na ukapljeni zemni gas i električnih automobila mogli bi zakočiti potražnju za benzinom i dizelom, naveo je OPEC u izvještaju za septembar.

Još prošle sedmice grupa i njeni saveznici potvrdili su da od oktobra planiraju da povećaju snabdijevanje, za nešto manje od 190 hiljada barela dnevno. Ove sedmice promijenili su mišljenje i odgodili blago povećanje isporuka za kraj godine nakon što su se cijene pod pritiskom zabrinutosti za potražnju spustile na najniži nivo u devet mjeseci.

U srijedu trgovci su se ipak prisjetili pada zaliha u SAD-u.

Zalihe nafte pale su prošle sedmice 2,793 miliona barela, rekli su tržišni izvori, citirajući podatke iz izvještaja udruženje proizvođača API, a smanjile su se i zalihe benzina, za 513 hiljada barela. Zalihe destilata neznatno su porasle.

Podršku cijenama pružili su i poremećaji u proizvodnji u SAD-u zbog uragana Francine.

Francine je zaustavila otprilike četvrtinu proizvodnje nafte i gasa u američkom dijelu Meksičkog zaliva, objavio je u utorak američki Ured za sigurnost i zaštitu okoliša (BSEE).

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u utorak pojeftinio 82 centa, na 71,41 dolara.