dinar, nikola tesla

Narodna banka Srbije snizila kamatne stope

Podijeli

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) donio je danas odluku da snizi referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Smanjena je i stopa na depozitne olakšice – na 4,5 procenta, kao i stopa na kreditne olakšice – na 7,0 odsto, prenose beogradski mediji.

U obrazloženju svoje odluke, NBS je objavila da je imala u vidu “da se inflacija od maja nalazi u granicama cilja (3 ± 1,5 odsto), kao i da se do kraja perioda projekcije očekuje njeno kretanje unutar tih granica, sa tendencijom njenog daljeg smanjivanja ka centralnoj projekciji cilja.

“Uzimajući u obzir ostvareno i očekivano kretanje ključnih faktora inflacije, a prije svega dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i dosadašnji dezinflatorni uticaj restriktivnih monetarnih mjera, Izvršni odbor je procijenio da postoje uslovi za nastavak ublažavanja monetarne politike putem smanjenja referentne kamatne stope”, saopštio je NBS.

Naglašava se da, i pored započetog ublažavanja, monetarna politika i dalje ima restriktivan karakter.

Opreznost monetarne politike NBS nalažu kretanja u međunarodnom okruženju, najprije povećani geopolitički rizici i njihov uticaj na svjetske cijene energenata i drugih primarnih proizvoda, objasnili su.

Ratna žarišta u Ukrajini i pojasu Gaze, za posljedicu imaju oprez međunarodnih investitora, cijene nafte tokom posljednjih mjesec dana bile su uglavnom sa tendencijom pada, do prvih dana septembra i očekivane pojačane tražnje, a oči analitičara uz sve nabrojano ipak su najčešće okrenute prema Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se odvija neizvesna borba kandidata za predsjedničke izbore, koji će biti održani za mjesec i po dana, prenio je Biznis.rs.