Switzerland, swiss flag, suisse

Švajcarska narodna banka ponovo srezala kamatne stope

Podijeli

Švajcarska narodna banka u četvrtak je preduzela treći korak za labavljenje monetarne politike ove godine, snizivši ključnu kamatnu stopu za 25 baznih bodova na 1,0%.

Smanjenje, koje je očekivalo 30 od 32 analitičara anketiranih u Reutersovoj anketi, označilo je treće smanjenje kamata SNB-a u 2024, prenosi SEEbiz.

Bila je to prva velika zapadna centralna banka koja je još u martu smanjila kamatne stope.

Treće smanjenje dolazi usred sličnih signala Evropske centralne banke i Američke centralne banke, koje su prošle sedmice preduzele dugo očekivani korak kako bi smanjile svoje kamatne stope smanjenjem od 50 baznih bodova. Na domaćem planu, švajcarska inflacija i dalje je prigušena, a najnoviji novinski naslov ukazuje na godišnji porast od 1,1% u avgustu.

Švajcarski franak ojačao je u odnosu na glavne valute zahvaljujući najnovijoj odluci o kamatnim stopama. Američki dolar i euro pali su za gotovo 0,14% odnosno 0,16% u odnosu na švajcarsku valutu – ispunivši očekivanja analitičara ING-a da će smanjenje dovesti do “nadmašne performanse” švajcarske valute.

Jačanje švajcarske valute u avgustu podstaklo je jedno od najvećih udruženja u zemlji, grupu tehnoloških proizvođača Swissmem, da zamoli SNB da “uskoro djeluje, u skladu sa svojim mandatom” i ublaži pritiske koji ograničavaju lokalna preduzeća.

“Ovo ponovno pogoršanje došlo je u osjetljivom trenutku za jednu od ključnih izvoznih industrija: nakon teškog perioda od više od godinu dana, nazirao se polagani oporavak. Ako se uzlazni pritisak ne može obuzdati, te će se nade raspršiti”, rekao je tada Swissmem.

SNB je priznao širi trend rasta svoje valute kao ključnog doprinosa smanjenju u četvrtak.

“Inflatorni pritisak u Švajcarskoj ponovno se značajno smanjio u poređenju s prethodnim kvartalom. Između ostalog, ovo smanjenje odražava aprecijaciju švajcarskog franka u posljednja tri mjeseca”, stoji u saopštenju.