Evropska centralna banka, European Central bank, ECB, euro, eurozona

Evropske banke uživaju u višim kamatama: Većina će ove sedmice objaviti rast kvartalnog profita

Podijeli

Evropske banke će tokom ove sedmice objaviti povećanje profita, zahvaljujući višim kamatnim stopama, ali će se suočiti s pritiskom da pronađu nove motore rasta, jer su napori centralnih banaka da pooštre monetarnu politiku pri kraju.

Očekuje se da će većina banaka pokazati dalje povećanje neto prihoda od kamata, razliku između onoga što banke plaćaju na depozite i onoga što zarađuju od kredita.

Neto prihod od kamata bio je ključni pokretač profita za banke s obje strane Atlantika najmanje godinu dana, čime je ublažen udarac od i dalje slabog obima spajanja i akvizicija.

S obzirom da je Evropska centralna banka (ECB) počela da podiže kamatne stope nakon američkih Federalnih rezervi (fed) i Banke Engleske (BoE), analitičari očekuju da će evropske banke nastaviti da pokazuju koristi od ciklusa pooštravanja uslova finansiranja. ECB je prošlog mjeseca podigla stope na rekordnih 4 odsto u pokušaju da smanji inflaciju na željenih 2 odsto.

Analitičarka Barclaysa Paola Sabbione rekla je da očekuje da će italijanske banke prijaviti skok neto prihoda od kamata u trećem tromjesečju.

“To ukazuje da će kapital nastaviti da se gomila, otvarajući put iznenađenjima distribucije u četvrtom kvartalu”, rekla je ona.

UniCredit, druga po veličini banka u Italiji, u četvrtak je objavila rezultate. Intesa Sanpaolo, najveći zajmodavac u zemlji, objavljuje zaradu 3. novembra. Očekuje se da će španske banke, uključujući Santander, koji će sa kvartalnim rezultatima poslovanja izaći u srijedu, takođe pokazati dalji rast neto prihoda od kamata.

Prema analizi rejting agencije S&P, španski i italijanski zajmodavci su takođe prenijeli manji dio prednosti viših stopa – poznatih kao depozit beta – na deponente nego druge banke, uključujući one u Velikoj Britaniji.

Vjetar u leđa u kojem uživaju evropske banke pomogao je da se indeks Stoxx Europe 600 Banks ove godine poveća 11 odsto, nadmašujući rast od 3 odsto šireg indeksa Stoxx 600.

Ali s obzirom da većina ekonomista predviđa da će prošlomjesečno povećanje kamata ECB-a biti posljednje, direktori evropskih banaka će vjerovatno biti pritisnuti od strane investitora i analitičara kako će dugoročno povećati profit.

Endrju Kubs, analitičar u Citiju, očekuje da će svaki “umjereni pad neto kamatnih marži” biti upravljiv jer očekuje da će gubici kredita za banke biti ograničeni.

Britanske banke bile su među prvima koje su imale koristi od povećanja kamatnih stopa, s obzirom da je Banka Engleske počela da pooštrava monetarnu politiku još u decembru 2021. godine, više od šest mjeseci ranije nego ECB.

Strahovi od ponavljanja greške iz 2011. godine doveli su do podjele ECB-a u pogledu posljednjeg povećanja kamatnih stopa. Ali s obzirom na to da se investitori sada klade da su kamatne stope u Velikoj Britaniji dostigle vrhunac, a tržište hipoteka u teškoćama, analitičari očekuju da će najveće banke u zemlji izdržati teži treći kvartal.

„Treći kvartal bi mogao biti težak za banke u Ujedinjenom Kraljevstvu, sa nastavkom migracije depozita, kompresijom i niskim obimom hipoteka“, rekao je analitičar RBC-a Bendžamin Toms.

Za razliku od evropskih kontinentalnih zajmodavaca, dionice britanskih banaka su ove godine imale probleme. Dionice Barclaysa, koje rezultate objavljuje u utorak, pale 9 odsto, dok su dionice Lloyds Banking Group oslabile 8 odsto. Lloyds je objavio rezultate u srijedu. Dionice u NatWest-u koji podržava država, a koji o zaradi javlja u petak, ove godine su pale 18 odsto.

FT/Investitor