China, Beijing, Kina, Peking, banka, bank, CZBANK
Ilustracija (Foto: Jéan Béller, Unsplash)

Kineske banke razmatraju hitno smanjenje kamatnih stopa

Podijeli

Kineske banke bi trebalo da smanje kamatne stope na 300 biliona juana (39 triliona dolara) depozita već ove sedmice nakon što će najnovije stimulativne politike dodatno smanjiti njihovu profitabilnost, tvrde izvori Bloomberga upoznati s tim.

Najveće banke, uključujući Industrial & Commercial Bank of China i China Construction Bank, biće vođene samodisciplinarnim mehanizmom kamatnih stopa centralne banke kako bi snizile stope na brojne depozitne proizvode, rekli su izvori koji su tražili da ne budu identifikovani.

Stope na oročeni depozit na godinu dana mogu pasti za najmanje 20 baznih poena, dok bi one na duže rokove mogle pasti za najmanje 25 baznih poena, kažu oni. Planovi tek treba da budu finalizovani.

Smanjenje bi predstavljalo drugo takvo smanjenje ove godine, nakon prethodne runde krajem jula. Narodna banka Kine nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Bankarske reakcije uslijedile su nakon što je Kina predstavila svoj najveći paket do sada za jačanje svoje posrnule ekonomije, snizivši kamatne stope, kao i troškove zaduživanja za 5,3 biliona dolara neotplaćenih hipoteka.

Narodna banka Kine (PBOC) je prošlog mjeseca napravila najveće smanjenje kamatne stope na svoje jednogodišnje zajmove. Guverner Pan Gongsheng je rekao da će uslijediti smanjenje kamatnih stopa na depozite.

Kineske komercijalne banke imale su određeno slobodno vrijeme u određivanju vlastitih stopa otkako je centralna banka ukinula direktnu kontrolu 2005. godine. Narodna banka Kine, međutim, održava značajnu vlast postavljanjem gornje i donje granice za stope preko samodisciplinarnog tijela za kamatne stope.

Domaće banke značajno su smanjile kamatne stope na depozite krajem 2022. godine, prvi put od 2015. godine, nakon što su ih vlasti pozvale da pojačaju kreditiranje. Prošle godine su još tri puta smanjivali kamatu na depozite.

Uprkos smanjenjima, neto kamatne marže industrije padaju i dostigle su rekordnih 1,54% na kraju juna, znatno ispod praga od 1,8% koji se smatra neophodnim za održavanje razumne profitabilnosti.

Bloomberg je ranije javio da Kina razmatra ubrizgavanje do jednog biliona juana kapitala u svoje najveće državne banke kako bi povećala njihov kapacitet za podršku drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji.