dollar, dolar, us dollar

Četiri velike kineske banke snizile kamatne stope na dolarske depozite

Podijeli

Četiri velika kineska državna zajmodavca snizila su efektivne kamatne stope na dolarske depozite, prema izvorima agencije Bloomberg, u vrijeme kada je snažna potražnja za američkom valutom u bankarskom sistemu pomogla da se juan gurne na šestomjesečni minimum.

Banke su, naime, nedavno snizile gornju granicu kamatnih stopa i za kompanije i za pojedince, rekli su izvori agencije koji su zatražili anonimnost. Neki od pokrajinskih ogranaka tih banaka sada nude oko 5,7% na dolarske depozite svojim najvećim klijentima, što je pad u odnosu na 6% ranije.

Četiri velike banke, odnosno Industrijska i komercijalna banka Kine, Bank of China, Agricultural Bank of China i i China Construction Bank, nijesu odmah odgovorile na zahtjeve za komentar. Ovu vijest je ranije objavio “Securities Times”.

Juan je ove godine pao 3% u odnosu na dolar, pošto se razlika u stopama povećala sa pooštravanjem Federalnih rezervi i politikom Kine. Smanjenje kamatne stope na depozite, iako ograničenog obima, ukazuje na to da kineski kreatori politike pokušavaju da kontrolišu pad svoje valute.

“Smanjenje kamatnih stopa na dolarske depozite kreativan je potez za smanjenje uticaja nižih kamata u juanima”, rekao je Tommy Xie, ekonomista u Oversea-Chinese Banking Corp. Međutim, to “vjerovatno nije dovoljno” da spriječi poslove koje koriste jeftinije zajmove u juanima za finansiranje kupovine dolara, rekao je.

Kineska centralna banka i devizni regulator obećali su prošlog mjeseca da će obuzdati valutne špekulacije i potražiti načine za jačanje upravljanja depozitima u dolarima. Deviza koja se drži u kineskom bankarskom sistemu na kraju aprila iznosila je 881,9 milijardi dolara.

Ipak, „snižavanje stopa na depozite u američkim dolarima može podstaknuti ključne akumulatore strane valute da zadrže još više svojih deviznih zarada u inostranstvu“, napisali su stratezi Nomura Holdings Inc. To bi moglo samo doprinijeti trenutnom negativnom platnom bilansu za Kinu, smatraju oni.

Investitor