energy, wind, plant, electricity, dalekovod, power
Ilustracija (Foto: Thomas Banneyer/dpa)

IEA: Do 2030. više od polovine električne energije iz obnovljivih izvora

Podijeli

Do 2030. više od polovine ukupne električne energije u svijetu proizvodiće se iz izvora s niskim emisijama, no udjeli čiste energije u zemljama širom svijeta daleko su od ujednačenih, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

I dalje se očekuje da će potražnja za naftom, gasom i ugljenom dosegnuti vrhunac krajem ove decenije, što bi moglo dovesti do viška fosilnih goriva, navodi IEA u svojoj godišnjoj prognozi, a sažela je francuska novinska agencija AFP, javlja SEEbiz.

“U povijesti energetike svjedočili smo dobu ugljena i dobu nafte”, popratio je izvještaj izvršni direktor IEA-e Fatih Birol. “Sada se brzo krećemo u doba električne energije, koje će definisati globalni energetski sistem u budućnosti i sve će se više temeljiti na čistim izvorima”, rekao je.

Tempo širenja čiste energije u energetskom sistemu je bez presedana, navodi IEA. Samo prošle godine dodano je 560 gigavata (GW) kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Svake godine gotovo 2.000 milijardi dolara potroši se na globalne projekte zelene energije, što je gotovo dvostruko više nego što se potroši na zalihe fosilnih goriva, objasnila je IEA.

“Zajedno s nuklearnom energijom, koja pokazuje obnovljeni interes u mnogim zemljama, više od polovine svjetske električne energije proizvodiće se iz izvora niske emisije prije 2030. godine”, predviđaju.

Istovremeno su upozorili da korišćenje čiste energije diljem svijeta “nije daleko od ujednačenog, ni po tehnologiji ni po državama”.