Obnovljivi izvori energije već su jeftinija alternativa fosilnim gorivima širom svijeta

Podijeli

Posljednjih godina, mnoge zemlje samouvjereno utiru put ka niskougljeničnoj budućnosti planete, a jedno od sredstava za ostvarivanje njihovih težnji su i obnovljivi izvori energije.

Iako su oni u prošlosti predstavljali skupo rješenje za dekarbonizaciju ekonomije, zaokret od fosilnih goriva je pojeftinio tehnologiju neophodnu za njihov razvoj, kao i njeno postavljanje i održavanje. Ljudi su posljedično počeli da u sve većoj mjeri crpe energiju sunca, vjetra i vode i da koriste bioenergiju i geotermalnu energiju.

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju IRENA je, kako javlja Energetski portal, nedavno objavila izvještaj o troškovima proizvodnje energije iz obnovljivih izvora tokom 2018. godine.

Prema njihovim proračunima, prosječna godišnja cijena električne energije je na globalnom nivou opala za 26 odsto kada je riječ o proizvodnji iz elektrana koje rade na principu koncentrisanog solarnog zračenja, za 14 odsto kada se govori o bioenergiji i za 13 odsto kada je u pitanju proizvodnja električne energije pomoću solarnih panela ili vjetrenjača na kopnu.

Troškovi proizvodnje iz energije vode su doživjeli pad za 12 odsto.

Najmanje pojjeftinjenje je zabilježeno u oblasti proizvodnje iz geotermalne energije i energije vjetra na moru, tek jedan odsto.

Kao neka od svojih ključnih saznanja, istraživači su istakli sljedeće:

  • Solarni paneli i vjetrenjače na kopnu proizvode električnu energiju koja je i bez bilo kakvih finansijskih podsticaja jeftinija u odnosu na onu koja se proizvodi iz prljavih energenata – uglja, nafte i prirodnog gasa;
  • Izgradnja novih postrojenja „na sunce i vjetar“ će koštati manje i u poređenju sa održavanjem postojećih elektrana na ugalj;
  • Sve niža cijena čiste tehnologije čini obnovljive izvore energije ozbiljnim konkurentom naftnim derivatima, a čovječanstvo sve bližim ispunjenju ključnih ciljeva u oblasti borbe protiv klimatskih promjena;
  • Troškovi solarnih panela i vjetrenjača na kopnu padaju i bržim tempom od očekivanog.

I Crna Gora je nedavno postavila rekord u proizvodnji električne energije o čemu možete čitati više u posebnoj priči:

Prvi put u istoriji: Struja proizvedena iz obnovljivih izvora dovoljna za cijelu potrošnju