Euro, ECB, European central bank, Frankfurt
Ilustracija (Foto: Maryna Yazbeck, Unsplash)

Evropska centralna banka ponovo smanjila kamatne stope

Podijeli

Evropska centralna banka (ECB) smanjila je ključne kamatne stope u četvrtak poslijepodne tokom sastanka, čime je označila treće uzastopno smanjenje od juna.

Nove kamatne stope su utvrđene na nivou od 3,40% za glavne operacije refinansiranja, 3,65% za graničnu kreditnu liniju i 3,25% za depozitnu liniju.

Kamatna stopa na operacije glavnog refinansiranja je stopa koju banke plaćaju kada pozajmljuju novac od ECB-a na jednu sedmicu, dok je granična kreditna stopa trošak koji banke plaćaju kada treba da pozajme novac od centralne banke preko noći.

U međuvremenu, stopa olakšice za depozit je kamatna stopa koju banke primaju kada deponuju novac kod ECB preko noći.

„Vijeće guvernera danas je odlučilo da snizi tri ključne kamatne stope ECB-a za 25 baznih poena. Konkretno, odluka o smanjenju kamatne stope na depozite – stope kroz koju Vijeće guvernera upravlja stavom monetarne politike – zasniva se na njegovoj ažuriranoj procjeni inflacionih izgleda, dinamike noseće inflacije i snage transmisije monetarne politike“, navodi se u saopštenju ECB.

“Pristigle informacije o inflaciji pokazuju da je proces dezinflacije na dobrom putu. Na izglede za inflaciju utiču i nedavna negativna iznenađenja u pokazateljima ekonomske aktivnosti. U međuvremenu, uslovi finansiranja ostaju restriktivni”, dodaje se.

Umjesto uobičajene lokacije u Frankfurtu, gdje se nalazi sjedište ECB-a, kreatori politike su se ovog mjeseca okupili u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije.