european central bank ecb, ecb, euro, eurozone

ECB povećala kamatne stope: Ovo su nove cijene zaduživanja

Podijeli

Upravni savjet Evropske centralne banke (ECB) odlučio je danas da poveća tri ključne kamatne stope ECB za 50 baznih poena, u skladu sa svojom riješenošću da obezbijedi blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od 2 odsto, saopšteno je iz ECB.

Kako je navedeno, predviđeno je da će inflacija predugo ostati previsoka, zbog čega su evropski bankari odlučili da nastave sa restriktivnom monetarnom politikom.

Kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće povećane na 3,50%, 3,75% i 3,00% od 22. marta 2023. godine.

“Povišeni nivo neizvesnosti pojačava važnost pristupa koji zavisi od podataka odlukama o referentnoj stopi Upravnog savjeta, koji će biti određen njegovom procjenom inflacionih izgleda u svjetlu pristiglih ekonomskih i finansijskih podataka, dinamike noseće inflacije i snagu transmisije monetarne politike”, saopštili su iz ECB, prenosi Euronews.

Oni su naveli da Upravni savjet pomno prati trenutne tržišne tenzije i da je spreman da reaguje po potrebi radi očuvanja stabilnosti cijena i finansijske stabilnosti u eurozoni. Dodaju i da je bankarski sektor eurozone otporan, sa jakim pozicijama kapitala i likvidnosti.

“U svakom slučaju, alati politike ECB-a su u potpunosti opremljeni za pružanje podrške likvidnosti finansijskom sistemu evrozone ako je potrebno i za očuvanje nesmetanog prenosa monetarne politike”, navode u ECB.

Očekivano povećanje referentnih kamata

Ova odluka ECB je bila očekivana, jer su još u februaru, poslije odluke da podignu tri ključne kamatne stope za 50 baznih poena, najavili nastavak restriktivne monetarne politike i dodatno podizanje kamatne stope za još 50 baznih poena u martu i naveli da će potom proceniti da li će nastaviti sa istim trendom.

Objasnili su da će ih podizati i dalje s ciljem da osiguraju blagovremeni povratak inflacije na njen srednjoročni cilj od 2 odsto.

Nove odluka ECB i FED znače da će se dodatno uvećati rate kredita, ali ukazuje i da borba protiv inflacije nije završena uprkos nekim obećavajućim znacima u posljednje vrijeme. Podizanje referentnih kamatnih stopa za sada je najjače oružje centralnih banaka u borbi protiv inflacije. I dalje je zadatak ekonomista i onih koji donose monetarne odluke da istovremeno poskupi novac, ali i da se ne zaustavi privreda.

Comments are closed.