china, chinese people, china man
Ilustracija (Foto: Christie Kim, Unsplash)

Druga najveća svjetska ekonomija bilježi usporavanje rasta

Podijeli

Kineska ekonomija je u trećem tromjesečju rasla nižom stopom od očekivane, što je najnoviji dokaz da nedavni napori da se poveća rast tek treba da pokažu rezultate.

Privreda je porasla po godišnjoj stopi od 4,6% između jula i septembra, što je smanjenje u odnosu na 4,7% iz prethodnog kvartala.

Brojka za drugu po veličini svjetsku ekonomiju pala je ispod službenog cilja za rast od “oko 5%” za 2024, brojku koji neki analitičari smatraju preambicioznim osim ako se ne preduzmu agresivnije mjere za podsticanje potražnje potrošača i oporavak u posrnuli imovinski sektor.

Državni zavod za statistiku je u saopštenju naveo da je privreda “generalno stabilna sa stalnim napretkom” čak i suočena sa “komplikovanim i teškim vanjskim okruženjem” i komplikovanim domaćim ekonomskim razvojem.

Ekonomija je ostala spora uprkos ukidanju ograničenja Covid-a krajem 2022. Povjerenje potrošača je nisko, a tržište nekretnina i dalje koči ekonomiju.

Stopa rasta Kine u prva tri kvartala ove godine iznosila je 4,8%. Na kvartalnoj osnovi, privreda je porasla 0,9% u kvartalu koji je završen u septembru, u odnosu na rast od 0,7% u prethodnom kvartalu.

Za prva tri kvartala, kineska industrijska proizvodnja porasla je 5,8%, dok je maloprodaja porasla 3,3% u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, investicije u nekretnine pale su 10,1%, a vrijednost prodaje novih kuća 22,7%, naglašavajući slabost stambenog sektora.

Ranije ove sedmice, Kina je izvijestila da je njen izvoz u septembru naglo usporio, porastao je samo 2,4% u dolarima u odnosu na godinu ranije, što je pad u odnosu na 8,7% međugodišnjeg rasta u avgustu. Uvoz je takođe bio slab, sa rastom od svega 0,3% a nedostajale su procjene.

Kako Kina nastavlja da jača ekonomiju

Kineski kreatori politike su posljednjih sedmica najavili paket mjera usmjerenih na jačanje ekonomije, uključujući smanjenje hipotekarnih stopa za postojeće kuće i omogućavanje bankama da daju više kredita smanjenjem obavezne rezerve.

Ali Peking je do sada prestao da predstavlja velike nove stimulativne planove za koje analitičari i investitori smatraju da su potrebni da bi se ekonomiji dao veliki podsticaj.

“Pojačavanje fiskalnih stimulacija trebalo bi pomoći da se nekako ispuni godišnji cilj rasta ove godine i podrži aktivnosti u narednim kvartalima, iako to neće spriječiti ponovno usporavanje rasta do kraja sljedeće godine”, rekla je Zichun Huang iz Capital Economics-a.

Huang je navela da, iako su maloprodaja i industrijska proizvodnja poboljšani, tržište nekretnina ostaje u zastoju, s obimom prodaje i dalje padajućim i sa cijenama nekretnina u daljem padu.

Mjere vezane za nekretnine koje su najavljene u četvrtak, kao što je povećanje finansiranja odobrenih stambenih projekata, “malo je vjerovatno da će dovesti do značajnog zaokreta u sektoru i široj ekonomskoj aktivnosti”, rekla je ona.

Većina poteza vlade da oživi ekonomiju bila je parcijalna.

Banke smanjuju kamatne stope na depozite

Velike kineske državne banke smanjile su u petak svoje kamatne stope na depozite na 0,1% sa 0,15% za depozite po viđenju i na 1,1% sa 1,35% za dugoročne depozite.

U međuvremenu, centralna banka je izdala smjernice državnim bankama da daju zajmove kompanijama i glavnim dioničarima za otkup dionica u sklopu napora da se stabilizuju domaća tržišta dionica, koja su posustala posljednjih godina.

Zajmovi, koje može dati samo 21 određena finansijska institucija, imaće maksimalnu kamatnu stopu od 2,25%, navodi se u saopštenju Narodne banke Kine u kojem se naglašavaju planovi za strogi nadzor napora da se podrže tržišta.

Vijest je pomogla u pokretanju indeksnog skupa na berzi u Šangaju, pri čemu je Composite indeks porastao 2,1%, a mjerilo za manje tržište u južnom gradu Shenzhenu 2,4%.

Referentna vrijednost Šangaja je porasla značajnih 9% u posljednja tri mjeseca, nakon rasta prošlog mjeseca objavljivanjem novih mjera za suzbijanje usporavanja, prije nego što je pala jer su investitori registrovali razočaranje zbog nedostatka velikih inicijativa za državnu potrošnju.