beijing, china
Peking, ilustracija (Foto: Chrion Zhao, Pixabay)

Kina smanjuje referentne kamatne stope za 25 baznih poena

Podijeli

Kina je u ponedjeljak snizila svoje glavne referentne kamatne stope za 25 baznih poena na mjesečnom fiksiranju.

Primarna kamatna stopa na jednogodišnji zajam (LPR) smanjena je na 3,1%, dok je petogodišnja LPR smanjena na 3,6%, saopštila je Narodna banka Kine (PBOC).

Jednogodišnji LPR utiče na korporativne kredite i većinu kredita stanovništvu u Kini, dok petogodišnji LPR služi kao reper za hipotekarne stope, objašnjava CNBC.

Ovaj potez je bio očekivan. Guverner kineske centralne banke Pan Gongsheng nagovijestio je u petak tokom foruma održanog u Pekingu da će osnovne referentne stope na kredite biti snižene za 20 do 25 baznih poena.

Pan je tokom foruma rekao i da bi količina gotovine koju banke treba da imaju pri ruci, poznata i kao omjer obavezne rezerve ili RRR, mogla biti smanjena za još 25 do 50 baznih poena do kraja godine, u zavisnosti od stanja likvidnosti.

Sedmodnevna obrnuta stopa otkupa će biti smanjena za 20 baznih poena, dok će stopa na srednjoročne kredite snižena za 30 baznih poena, takođe je istakao Pan.

Iako se očekivalo smanjenje primarne kamatne stope na kredite, to potvrđuje da se monetarni stimulansi u najmanju ruku “pojavljuju na značajnoj osnovi u Kini”, rekao je Shane Oliver, šef investicijske strategije i glavni ekonomista u AMP-u. Međutim, on je ukazao da samo smanjenje nije dovoljno za podizanje ekonomije zemlje, ponavljajući sve češće pozive za više fiskalnih stimulacija.

“Cijena novca, ponuda novca, nije pravo pitanje u Kini. Pravi problem je nedostatak potražnje i zato mislim da je fiskalni stimulans toliko važan”, dodao je.

Uprkos nedavnim smanjenjima, stvarna kamatna stopa u Kini je i dalje “previsoka”, rekao je Zhiwei Zhang, predsjednik i glavni ekonomista u Pinpoint Asset Managementu. “Očekujem još smanjenja kamatnih stopa sljedeće godine kako stopa Fed-a bude opadala.”

Prošlog mjeseca, kineska centralna banka smanjila je omjer obavezne rezerve za 50 baznih poena. Taj potez uslijedio je nakon što je PBOC objavio brze mjere podrške usmjerene na jačanje druge najveće svjetske ekonomije, koja se suočava sa produženom krizom imovine i slabim raspoloženjem potrošača.

Kina je iznenadila tržišta smanjivši svoje glavne kratkoročne i dugoročne kamatne stope u julu.

Prošle sedmice, Kina je izvijestila nešto bolji od očekivanog rasta BDP-a u trećem kvartalu od 4,6% u odnosu na prethodnu godinu. Dodatni podaci objavljeni u petak, uključujući maloprodaju i industrijsku proizvodnju za septembar, takođe su nadmašili očekivanja, što je znak nade za opadajuću ekonomiju zemlje.