Beijing, Peking, China, Kina, buildings, business, scyscrappers

Kina smanjuje ključnu kamatnu stopu zbog usporavanja oporavka

Podijeli

Kineska centralna banka snizila je jednu od svojih ključnih kamatnih stopa po drugi put u tri mjeseca dok se druga najveća svjetska ekonomija bori da se oporavi od pandemije.

Narodna banka Kine (PBOC) snizila je osnovnu kamatnu stopu na jednogodišnji kredit na 3,45% sa 3,55%.

Oporavak zemlje nakon Covida pogođen je krizom nekretnina, padom izvoza i slabom potrošačkom potrošnjom, podsjećaju agencije. Nasuprot tome, druge velike ekonomije podigle su stope kako bi se izborile sa visokom inflacijom.

PBOC je posljednji put snizio svoju jednogodišnju stopu – na kojoj se zasniva većina kineskih kredita za stanovništvo i poslovanje – u junu.

Jun Bei Liu iz Tribeca Investment Partners rekla je za BBC da je malo vjerovatno da će taj potez imati veći uticaj, ali ukazuje na opredijeljenost kineske vlade oživljavanju ekonomije.

“Biće nam potreban veći i jači paket stimulacija kako bismo podigli povjerenje i zauzvrat povećali potrošnju i rast. Bez toga privreda riskira da padne u deflaciju koju će biti teže oživjeti”, dodala je.

Ekonomisti su takođe očekivali da će banka sniziti osnovnu kamatnu stopu na petogodišnje kredite, na koju su vezane hipoteke u zemlji. Međutim, ta stopa je nepromijenjena i iznosi 4,2%

Iznenađujućim potezom prošle sedmice, kratkoročne i srednjoročne stope su takođe smanjene.

“Moglo bi se najaviti još smanjenja stopa u vezi s državnom potrošnjom, kao i ciljane mjere za pomoć tržištu nekretnina”, rekla je Catherine Yeung, direktorica ulaganja u Fidelity Internationalu.

Dok Peking pokušava da vrati povjerenje investitora i javnosti, zvaničnici će takođe imati na umu dugoročne implikacije politike, dodala je.

Kineska ekonomija se borila da prevaziđe nekoliko velikih problema nakon pandemije, zbog koje je veliki dio svijeta bio zatvoren.

Prošle sedmice, ozbiljni problemi na tržištu nekretnina istaknuti su kada je gigant nekretnina Evergrande pogođen krizom podnio zahtjev za zaštitu od bankrota u SAD-u.

Teško zadužena kompanija i dalje radi na više milijardi dolara vrijednom poslu s povjeriocima.

Ranije ovog mjeseca, još jedan od najvećih investitora u zemlji, Country Garden, upozorio je da bi mogao imati gubitak do 7,6 milijardi dolara (6 milijardi funti) za prvih šest mjeseci ove godine.

Iste sedmice, zvanični podaci pokazali su da je Kina pala u deflaciju po prvi put u više od dvije godine. Tako je zvanični indeks potrošačkih cijena, mjera inflacije, prošlog mjeseca pao za 0,3% u odnosu na godinu ranije.

U međuvremenu, zvanični podaci pokazuju da su kineski uvoz i izvoz naglo pali u julu, jer je slabija globalna potražnja ugrozila izglede za oporavak zemlje.

Peking je takođe prestao da objavljuje podatke o nezaposlenosti mladih, koje su neki vidjeli kao ključni pokazatelj usporavanja u zemlji.

U junu je kineska stopa nezaposlenosti za mlade od 16 do 24 godine u urbanim sredinama dostigla rekordan nivo od više od 20%.