Jensen Huang, Nvidia CEO
Huang (YouTube scr)

Kompanija u fokusu: Ko su najveći vlasnici Nvidije?

Podijeli

Div AI čipova, američka Nvidia, osnovana je u Santa Clari, Kalifornija 1993. godine i prvobitno je bila kompanija za proizvodnju silikonskih čipova koja se specijalizovala za grafičke procesorske jedinice (GPU).

Nvidia je prethodnih godina dramatično porasla na globalnom nivou jer se pozicionirala kao lider u vizualnom računarstvu, igrama, vizualizaciji, centrima za podatke, rudarenju kriptovaluta i vještačkoj inteligenciji (AI).

Nvidia je objavila 12-mjesečni neto prihod od 42,6 milijardi dolara u julu 2024. i 12-mjesečni prihod od 79,8 milijardi dolara za isti period. Ovo predstavlja neto profitnu maržu od 53%. Kompanija je imala tržišnu kapitalizaciju od 2,6 biliona dolara na dan 30. jula 2024. i postala je jedna od najvrednijih kompanija na svijetu.

Nvidijina tržišna kapitalizacija, prema posljednjim podacima, iznosi oko 3,4 biliona dolara. Ovo je svrstava među najvrednije kompanije na globalnom nivou, odmah iza Applea, čija je tržišna kapitalizacija oko 3,5 biliona dolara. Nvidijina dominacija na tržištu AI hardvera, posebno kroz svoje GPU-ove koji se koriste za AI aplikacije, bila je ključni pokretač ovog rasta. Dionice kompanije porasle su za skoro 180% u protekloj godini, potaknute snažnom potražnjom za AI tehnologijama.

Ko su najveći vlasnici?

Najveći pojedinačni dioničari Nvidije su Jen-Hsun (“Jensen”) Huang sa približno 4 odsto akcija, Mark A. Stevens i Tench Coxe. Najveći institucionalni akcionari su Vanguard Group, BlackRock i Fidelity Investments.

Nvidia je vodeći proizvođač grafičkih procesorskih jedinica (GPU). Najveći dioničari Nvidije su institucionalni investitori, uključujući BlackRock, Vanguard i Fidelity Investment.

Jensen Huang

Jensen Huang, posjedovao je 93,463,791 dionica Nvidije od marta 2024. godine, što predstavlja 3,79% svih dionica u prometu.

Huang je osnovao kompaniju 1993. godine i trenutno je na poziciji predsjednika i izvršnog direktora. On je takođe direktor Nvidije. Huang je radio za proizvođača čipova LSI Logic Corp. i kompaniju za poluprovodnike Advanced Micro Devices (AMD) prije nego što je osnovao Nvidiju. Huang je na 14. mjestu Forbesove liste milijardera sa neto vrijednošću od oko 92,4 milijarde dolara na kraju jula 2024.

Mark A. Stevens

Mark A. Stevens je posjedovao 4,102,881 dionica Nvidia od marta 2024. godine, što predstavlja manje od 0,01% svih dionica u prometu.

Stevens je bio u upravnom odboru Nvidije od 1993. do 2006. i ponovo od 2008. Stevens je ranije bio upravljački partner S-Cubed Capitala, privatne porodične kancelarijske investicione firme, od 2012. Bio je izvršni partner kompanije rizičnog kapitala Sequoia Capital Od 1993. do 2011. godine i takođe je bio na pozicijama u Intelu i Hughes Aircraftu.

On ima neto vrijednost od 7,6 milijardi dolara na dan 30. jula 2024, što ga stavlja na 365. mjesto na Forbesovoj listi milijardera.

Tench Coxe

Tench Coxe je posjedovao 3,785,524 dionice Nvidije u martu 2024, što predstavlja manje od 0,01% svih dionica u prometu.

Coxe je član odbora Nvidije od 1993. godine i akumulirao je dovoljno dionica da postane milijarder. U Nvidiju je došao iz svijeta rizičnog kapitala. Bio je izvršni direktor za Sutter Hill Ventures-a od 1989. do 2020. i bio je u odborima Mattersight-a i Artisan Partners Asset Managementa.

Njegova neto vrijednost iznosi 4,7 milijardi dolara u julu 2024, što ga stavlja na 677. mjesto na Forbsovoj listi milijardera.

Prva 3 institucionalna dioničara

Više od 5.500 institucija koje podnose regulatorne izvještaje drže dionice Nvidije u prvom kvartalu 2024. Od njih, 124 drži 10% ili više svog portfelja u Nvidiji. Otprilike 67,5% svih otvorenih dionica Nvidije drže institucionalni dioničari. Ovo su najveći institucionalni vlasnici Nvidije, prema posljednjim izvještajima:

Vanguard Group

Vanguard Grupa je posjedovala 2,13 milijardi dionica Nvidije na dan 30. jula 2024., što predstavlja 8,67% ukupnih dionica u prodaji.

Kompanija je prvenstveno zajednički fond i kompanija za upravljanje ETF-om sa oko 8,6 biliona dolara globalne imovine pod upravljanjem (AUM) do kraja 2023. Vanguard Information Technology ETF ima skoro 80,0 milijardi dolara u AUM-u. Nvidia je treći najveći holding u portfelju fonda sa oko 14% imovine fonda.

BlackRock

BlackRock je posjedovao 1,82 milijarde dionica Nvidije na dan 30. jula 2024, što predstavlja 7,41% ukupnih dionica u prodaji. BlackRock je prvenstveno zajednički fond i kompanija za upravljanje ETF-om sa približno 10,5 biliona dolara u AUM-u.

Nvidia je drugi najveći holding u portfelju fonda sa oko 8,4% imovine fonda.

Fidelity Investments

FMR, LLC je službeni naziv kompanije Fidelity Management & Research, sada poznatog kao Fidelity Investments. Kompanija je posjedovala 1,15 milijardi dionica Nvidije na dan 30. jula 2024, što predstavlja 4,68% ukupnih dionica u prodaji.

Fidelity je jedna od najvećih kompanija za finansijske usluge u zemlji. Nudi upravljanje investicijama, opcije penzionisanja, brokerske usluge, finansijsko planiranje i usluge upravljanja bogatstvom.

Fidelity ima ukupan diskrecioni AUM od približno 5,3 triliona dolara, a upravlja nizom ETF-ova i zajedničkih fondova. Fidelity Blue Chip Growth Fund (FBGRX) ima oko 67,2 milijarde dolara u AUM-u.

Nvidia je bila najveći udjel u portfelju fonda od 2024. sa oko 13,8% imovine fonda.

Dakle, upravljači imovinom kao što su BlackRock i Vanguard najveći su vlasnici dionica Nvidije. Ove kompanije drže dionice Nvidije u zajedničkim fondovima i ETF-ovima u ime svojih klijenata. Najveći dioničari među pojedinačnim investitorima su insajderi kompanije i članovi odbora poput osnivača Jensena Huanga.

Ko su Nvidijini glavni konkurenti?

Nvidijini glavni konkurenti su godinama drugi proizvođači čipova kao što su Advanced Micro Devices (AMD) i Intel. Druge tehnološke kompanije poput Googlea i Amazona takođe ulažu u arhitekturu čipova, uz eksplozivan rast generativne AI. Mnogi startupi takođe osiguravaju sredstva kako bi se probili u ovoj oblasti.

Proizvođač čipova Nvidia je postala jedna od najvrednijih kompanija na svijetu s rastom generativne AI.