Jensen Huang, Nvidia
Huang (YouTube scr)

Direktor Nvidije prvi put među 10 najbogatijih na svijetu

Podijeli

Izvršni direktor NVidije, Jensen Huang, u ponedjeljak je ušao među prvih 10 na Forbes rang listi milijardera.

To je prvi put da bivši pomoćni konobar i konobar iz restorana Denny’s uđe u društvo najbogatijih. On je jedno od najprepoznatljivijih imena povezanih s bumom generativne vještačke inteligencije 2020-ih godina, javlja Forbes Srbija.

Huangovo bogatstvo poraslo je za 3,6 milijardi dolara i dostiglo 124,1 milijardu dolara na zatvaranju berze. Tako je nadmašio bogatstvo bivšeg izvršnog direktora Microsofta, Stiva Balmera (čije je bogatstvo 122,5 milijardi dolara). Balmer je zamijenio mjesto sa Huangom i postao 11. najbogatija osoba na svijetu.

Porast Huangovog bogatstva desio se kada su akcije Nvidije porasle za 4,1% i dostigle novi rekord od skoro 144 dolara.

Huangov udio od otprilike 3,5% u Nividiji čini skoro cjelokupno njegovo bogatstvo. Njegov udio vrijedan 122,2 milijarde dolara čini veliki dio tržišne vrijednosti Nvidije od 3,5 biliona dolara.

Huang je izvršni direktor Nvidije od njenog osnivanja 1993. godine. Ubjedljivo je najveći pojedinačni akcionar kompanije. Čak i nakon što je ovog ljeta prodao akcije u vrijednosti od 713 miliona dolara.

Trojica sadašnjih članova borda direktora Nvidije, povezani s kompanijom od ranih 1990-ih – Tenč Koks, Harvi Džons i Mark Stivens – takođe su milijarderi.

Nvidia je vodeći dizajner specijalizovane tehnologije potrebne za visoko napredne AI aplikacije. Klijenti su velike tehnološke firme poput Amazona, Google-a, Mete, Microsofta i Tesle. Nvidia iz Santa Klare drži oko 80% tržišta AI akceleratora u brzom rastu, prema nedavnom istraživanju Bank of America.

Od video igara do AI

Dobro poznati u krugovima video igara, Nvidijini grafički procesori postali su veoma traženi, jer su se pokazali kao ključni za velike jezičke modele, poput onih iza popularnog OpenAI četbota ChatGPT. To je navelo Huanga da izjavi da je potražnja za proizvodima njegove kompanije „luda“, a da kupci postaju „veoma emotivni“.

Huang je imao bogatstvo od samo 20,6 milijardi dolara prema Forbes listi 400 iz 2022. što znači da mu je bogatstvo poraslo šest puta u posljednje dve godine. „Luda“ potražnja za Nvidijinom tehnologijom dovela je do eksplozije cijena njenih akcija i finansijskih rezultata, pri čemu je cijena akcija porasla za više od 1.000% u posljednje dvije godine. Očekuje se da će profit kompanije u tekućoj fiskalnoj godini porasti za 1.400% u odnosu na period koji se završio januara 2023.

Balmer, čije bogatstvo potiče iz njegovih 34 godina rada u Microsoftu, rekao je za Forbes prošle nedjelje da je uložio više od 100 miliona dolara u svoju neprofitnu organizaciju USAFacts, s ciljem da javnosti pruži dostupne podatke o vladi.

AKO STE PROPUSTILI:

Kompanija u fokusu: Ko su najveći vlasnici Nvidije?